Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mjesec dana plutali Tihim oceanom nakon brodoloma, opisali kako su preživjeli

Preuzmite sliku

Četvero preživjelih bili su među 12 putnika koji su krajem godine krenuli na putovanje iz Papua Nove Gvineje. Na putu prema otocima Carteret doživjeli su brodolom u kojem je osam osoba poginulo. Ostali putnici uspjeli su ostati na površini Tihog oceana, gdje su mjesec dana čekali spas ili smrt.

Putnici kažu da su uspjeli preživjeti zahvaljujući kišnici i kokosovom orahu. Čudom su spašeni krajem prošlog mjeseca i ispričali su kako je izgledala njihova borba za goli život.

Među preživjelima je žena, njeno dvanaestogodišnje dijete, muškarac koji je u dvadesetim godinama i čovjek po imenu Dominic Stally. Njegov je identitet jedino poznat javnosti. Solomon Star News piše da su spašeni 23. januara, mjesec dana nakon polaska na putovanje, prenosi Index.hr.

Poginulo osam putnika, među njima i beba

Čamac je krenuo iz mjesta Buka koji se nalazi na otoku Bougainville u jugoistočnom Pacifiku. Putnici su krenuli prema otocima Carteret, gdje su trebali provesti Božić. Krajnja destinacija nalazi se na oko 100 kilometara od mjesta gdje je počelo kobno putovanje.

Stally kaže da se brod prevrnuo i tom prilikom usmrtio osmero putnika među kojima je i jedna beba. Nije objasnio šta je uzrok strašne nesreće.

Preživjeli su, prema Stallyjevim riječima, uspjeli okrenuti čamac i izbaciti svu vodu iz njega. Stally tvrdi da su pojedini putnici potom preminuli na brodu, ali nije želio otkriti okolnosti pod kojima je smrt nastupila, piše Insider.

Pokušali su pomoći povrijeđenima, ali bez uspjeha

“Nismo ništa mogli napraviti. Kada smo shvatili da su preminuli, njihova smo tijela spustili u vodu. U brodolomu je stradao par s kojim je putovala beba. Ja sam se brinuo o njoj, ali je potom i ona umrla. Žao mi je što nisam uspio pomoći toj porodici”, navodi Stally.

Opazio ih je ribar

Dana 23. januara jedan je ribar opazio čamac na kojem su bili preživjeli putnici.

“Pronašli su nas u blizini obala Nove Kaledonije. Dali su nam vodu i hranu. Potom smo 8. februara stigli do Honiare, glavnog grada Solomonovih otoka”, navodi Stally.

Četvero preživjelih putnika liječeni su od dehidratacije. Svako od njih rekao je da su preživjeli zahvaljujući plodovima kokosa i kišnici. Ostaje nejasno gdje su našli kokosove orahe i jesu li kišnicu skupljali iz posude kojom su prethodno izbacili vodu iz čamca.

Trenutno se nalaze u bolnici, pod zaštitom visokog povjerenika Papua Nove Gvineje Johna Balavua. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,