Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Misteriozni milijarder nudi milione za Titovu kuću u New Yorku

Preuzmite sliku

Za čuvenu Bikamanovu kuću u New Yorku, vilu koju prodaju zemlje bivše Jugoslavije, stigla je do sada najozbiljnija ponuda, piše Blic.

Potencijalni kupac nudi 50 miliona dolara za tu nekretinu, koja se zbog ogromnog historijskog značaja nalazi pod zaštitom države i grada New Yorka.

Izvor “Blica” navodi da je proces prodaje nekretnina u ovom slučaju nešto komplikovaniji, jer sve države sukcesori (Srbija, Slovenija, Hrvatska, BiH i Makedonija) moraju da daju saglasnost kako bi se uopšte krenulo u ozbiljne pregovore.

– Ponuda od 50 miliona dolara je preliminarna. Kada se zemlje bivše Jugoslavije slože oko nje, kreće se u razgovore sa kupcem, a prodajna cijena na kraju može da bude i veća od ponuđene – navodeo je sagovornik Blica.

Prodaja Bikmanove kuće na Petoj aveniji, u kojoj se trenutno nalazi Misija Srbije pri UN, privukla je veliku pažnju američke javnosti i milijardera, pa se za svega dvadesetak dana za njenu kupovinu zainteresovalo šest potencijalnih kupaca.

Ponuda od 50 miliona dolara inače je i oglašena cijena te nekretnine, a države bivše Jugoslavije su se dogovorile da je neće prodati ispod 40 miliona eura.

Ipak, čini se da će prodajna cijena ozbiljno premašiti početnu, što nije čudo s obzirom na historijski značaj i enterijer te vile. Njena cjelokupna unutrašnjost – nameštaj, zidne slike, zlatni svjetlarnik i niz drugih pozlaćenih detalja – ulaze u kupoprodajnu cijenu.

Sagrađena je 1904. godine, po arhitektonskom planu firme “Voren i Vetmur”, koja je projektovala plan i nadgledala radove Njujorške centralne željezničke stanice. Prvi vlasnik zgrade je bio guverner Long Ajlenda – Robert Bikman Livingston, po kome i zgrada nosi naziv “Bikmanova kuća”.

U ovom objektu odsedao je Josip Broz Tito, a kako su objavljivali pojedini mediji, u njoj se skrivao nakon pokušaja atentata na njega u jednom hotelu. Ovu kuću Federativna Narodna Republika Jugoslavija kupila je 24. januara 1947. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,