Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Misteriozna smrt još jednog Iranca koji je radio na svemirskom programu

Preuzmite sliku

Iranac, koji je radio za vojsku, ubijen je tokom misije, izvijestila je u ponedjeljak iranska novinska agencija Fars, što je posljednja u nizu nedavnih misterioznih smrti vojnih službenika u Islamskoj Republici.

Čovjek, koji se zvao Muhammad Abdul, imao je oko 30 godina i radio je u svemirskom centru Semnan, gdje se nalazi lokacija za lansiranje satelita Iranske svemirske agencije, koja testira balističke projektile.

U izvještaju je nazvan “mučenikom” i da je bio u “dugotrajnoj borbi u službi svoje domovine”, piše Haaretz.

Sa tog mjesta lansiranja, koje je Iran pokrenuo 2008. godine, dogodilo se prvo lansiranja vojnog satelita u svemir 2020. nakon niza neuspjeha.

Abdulova smrt uslijedila je nakon što je u nedjelju saopćeno da je stručnjak za vazduhoplovstvo Revolucionarne garde poginuo u saobraćajnoj nesreći za vrijeme trajanja misije, što je treća smrt jednog zvaničnika Garde u isto toliko sedmica.

U maju, zamjenik komandanta elitnih gardijskih snaga Kuds, pukovnik Hassan Sayyad Khodaei, ubijen je iz vatrenog oružja u Teheranu. Iran je ubistvo pripisao Izraelu. Prema The New York Timesu, koji se poziva na obavještajnog zvaničnika, Izrael je kazao američkim zvaničnicima da je odgovoran.

Od incidenta, Iran je prijetio odmazdom protiv Izraela kako u Izraelu tako i u inostranstvu.

Iran je ovog mjeseca prijavio smrt još jednog pukovnika snaga Kuds tokom “incidenta u njegovoj rezidenciji” u gradu Karadž, oko 35 kilometara sjeverozapadno od Teherana, prema iranskoj novinskoj agenciji IRNA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje