Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Misteriozna bolest u Africi: Krvare iz nosa i ušiju, oči im požute, sruše se i umiru

Preuzmite sliku

Po Etiopiji se širi misteriozna bolest koju je vjerovatno uzrokovao toksični otpad kojeg proizvodi kinesko bušenje nafte. Etiopljani zbog te misteriozne bolesti krvare iz nosa i usta, a zatim se ruše i umiru, javlja Daily mail.

Bolest se navodno proširila selima u blizini gasnog projekta u Somaliji. Zaraženim žrtvama oči navodno postaju žute, zatim dobiju temperaturu, otekline po tijelu i na kraju nastupa smrt.

Drugi zabilježeni simptomi su žuti dlanovi, smanjeni apetit i nesanica. Nije sasvim jasno šta ovakvu bolest uzrokuje, no mnogi sumnjaju da je do toga došlo zbog hemijskog otpada koji je zatrovao tamošnju vodu, prenosi 24sata.info.

Funkcioneri u Adis Abebi demantovali su navode o ovoj bolesti.

“Toksini kroz kiše dolaze iz gasnih polja i oni su odgovorni za ovu epidemiju”, rekao je Kadar Abdi Abdulahi, koji je i sam žrtva ove bolesti.

Taj je 23-godišnjak otpušten iz bolnice kad su mu ljekari rekli da za njega više ništa ne mogu učiniti. Kasnije je umro.

Savjetnik somalijske regionalne vlade tvrdi da se pojavila nova bolest koja nikad ranije nije viđena na tom području.

“Nema nikakve zaštite za javno zdravlje, a jasno je da POLY-GCL koristi hemikalije koje štete ljudskom zdravlju”, dodaju.

Ta je kineska kompanije prošle godine potvrdila svoje planove za izgradnju 767 kilometara dugog gasovoda od Etiopije do Djiboutija, za transport etiopskog plina do izvoznog terminala na Crvenom moru.

Daily mail javlja kako je jedan bivši inžinjer te kineske kompanije rekao da je tokom tri godine rada na gradilištu često dolazilo do izlijevanja tekućina, uključujući i sumpornu kiselinu. Zbog toga stanovnici umiru od toksina prolivenih iz puke nepažnje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,