Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ministri G7 dogovorili ograničenje cijena nafte iz Rusije

Preuzmite sliku

Ministri finansija G7 najavili su da planiraju uvesti ograničenje cijena ruske nafte. Ograničenje će pomoći u borbi protiv inflacije, a istovremeno će smanjiti mogućnost Moskve da finansira rat u Ukrajini, rekla je američka ministrica finansija Janet Yellen.

Kako je rečeno granica cijene po barelu će biti određena kasnije na osnovu “tehničkih uputa”.

“Danas potvrđujemo našu zajedničku političku namjeru da dovršimo i provedemo sveobuhvatnu zabranu usluga koje omogućuju pomorski prevoz sirove nafte i naftnih proizvoda ruskog porijekla na globalnom nivou”, rekli su ministri G7.

Pružanje usluga pomorskog prijevoza, uključujući osiguranje i finansiranje, bilo bi dopušteno samo ako se ruski naftni tereti kupuju po ili nižoj razini cijene “koju je odredila široka koalicija zemalja koje se pridržavaju i provode ograničenje cijena”.

Ministri su rekli da će raditi na finaliziranju detalja, kroz vlastite domaće procese, s ciljem usklađivanja s početkom sankcija Evropske unije koje će zabraniti uvoz ruske nafte u blok počevši od decembra.

Grupu sedam, odnosno G7 čine ministri finansija Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država.

Pojedini zvaničnici G7 su izrazili zabrinutost da ograničenje cijena ne bi bilo uspješno bez sudjelovanja velikih uvoznika poput Kine i Indije, koji su naglo povećali kupovinu ruske sirove nafte otkako je Moskva u februaru pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Ali, drugi su rekli da su Kina i Indija izrazile interes za kupovinu ruske nafte po još nižoj cijeni u skladu s ograničenjem.

Uprkos padu obima ruskog izvoza nafte, njen prihod od izvoza nafte u junu je porastao za 700 miliona dolara u odnosu na maj zbog cijena koje su porasle zbog rata u Ukrajini, saopštila je prošlog mjeseca Međunarodna agencija za energiju.

Izjava ministara finansija G7 nadovezuje se na odluku njihovih lidera iz juna o ograničenjima, za koje Moskva kaže da ih se neće pridržavati.

Prije današnje objave G7, Kremlj je upozorio da bi nametanje ograničenja cijena na izvoz ruske nafte izazvalo rusku odmazdu.

“Kompanije koje nameću ograničenje cijena neće biti među onima koji će dobiti rusku naftu”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,