Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ministarstvo pravde SAD-a objavilo dio dokumenata zaplijenjenih na Trumpovom imanju

Preuzmite sliku

Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavilo je da se među dokumentima koje je zaplijenio Federalni istražni ured (FBI) u vili bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Mar-a-Lago na Floridi nalaze zahtjevi za amnestijom, medicinski papiri i dokumenti vezani za izbore 2020. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo je objavilo neke od dokumenata za koje je Trump zatražio da ih “pregleda nezavisni ili posebni sudac”, objavio je CNN.

Lista dokumenata uključuje komunikacijske zapise o Trumpovim poslovnim vezama, kao i dokument o ostavci bivšeg predsjednika Američke federacije televizijskih i radijskih umjetnika.

Neki od dokumenata zaplijenjenih u Trumpovoj vili, uključujući 64 dokumenta od 520 stranica za koje se smatralo da moraju biti povjerljivi, objavljeni su.

Među objavljenim dokumentima pažnju je privukao i e-mail republikanskog advokata Bijeloj kući u vezi s tužbom protiv izbora u državi Georgia 2020. godine. Nalaze se također i zahtjevi za amnestijom, medicinski papiri i dokumenti vezani za izbore 2020.

Objavljeni su neki dokumenti vezani za određene sudske procese.

Trumpovu vilu na Floridi su pretražili agenti FBI-a ujutro 8. augusta. FBI je naveo da je pronašao 11 kutija povjerljivih materijala u Mar-a-Lagu tokom pretresa 8. avgusta, uključujući službene zapise označene najvišim stepenom povjerljivosti u američkoj vladi.

FBI istražuje Trumpa zbog kršenja tri savezna zakona, uključujući kršenje Zakona o špijunaži, uklanjanje ili uništavanje službenih zapisa i ometanje pravde.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,