Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ministar UAE pozvao muslimane da prihvate stavove Emmanuela Macrona

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Anwar Gargash pozvao je muslimane da prihvate stavove francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o navodnoj neophodnosti integracije muslimana, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Muslimani trebaju pažljivo poslušati šta je Macron kazao u njegovom govoru. Ne želi on izolaciju muslimana na Zapadu i u potpunosti je upravu“, kazao je Gargash za njemački list “Die Welt“.

On je također kazao kako muslimani trebaju biti bolje integrirani u zapadno društvo i kako francuska država ima pravo tragati za načinima na koje se to može učiniti, a istodobno voditi i borbu protiv ekstremizma.

Francuska je već nekoliko godina često poprište antiislamskih aktivnosti, a posebno oštre kritike i reakcije islamskog svijeta izazvao je francuski predsjednik Emmanuel Macron svojim govorom o navodnoj krizi islama i neophodnosti restrukturiranja te religije. On je 2. oktobra optužio muslimane u Francuskoj i da gaje neke diskrimatorske i secesionističke ideje.

Francuski ministar unutrašnjih posloca Gerald Darmanin je 13. oktobra kazao da su u okviru borbe protiv radikalnog islamizma od početka godine u toj zemlji zatvorene 73 džamije, privatne škole i poslovna objekta. On je također kazao da ga uznemiravaju posebne police u marketima na kojima se prodaju halal proizvodi.

Francuski zvaničnici su pod plaštom zalaganja za slobodu govora nastavili poticati na objavljivanje kontroverznih karikatura časopisa “Charlie Hebdo” kojima se vrijeđa Poslanik Muhamed. Predsjednik Francuske Macron je kazao da neće biti spriječeno objavljivanje takvih karikatura, a nedugo zatim na nekoliko javnih zgrada su osvanuli za muslimane uvredljivi grafiti i karikature.

Brojne muslimanske zemlje, uključujući i Tursku, jednoglasno su osudile napade na islam i muslimane u Francuskoj, a na društvenim mrežama su pokrenute kampanje protiv francuskih proizvoda. U nekim zemljama islamskog svijeta s polica u marketima su uklonjeni francuski proizvodi.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje