Srijeda, 5. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Milioni Nijemaca nemaju novca za godišnji odmor

Nema mnogo stvari za koje su Nijemci spremni odvojiti čak i više novca nego za svoj automobil, ali nešto je tu uvijek na vrhu popisa po važnosti: to je njihov godišnji odmor.

I makar se stanovnicima turističkih destinacija možda čini da sad preko ljeta u Njemačkoj vjerojatno nije ostao niko, to je daleko od istine: praktično svaki sedmi stanovnik Njemačke (14,5%) još uvijek nema novca da barem jednom godišnje ode negdje na odmor na barem sedmicu dana, piše Deutsche Welle.

To su najnoviji podaci ecropskog ureda za statistiku Eurostat, makar barem kada je riječ o Njemačkoj tu ima i dobrih vijesti: udio previše siromašnih da bi sebi platili odmor već godinama pada, još 2014. godine je 21% stanovnika Njemačke bilo previše siromašno za odmor. Ali i prošle godine je bilo oko 12 miliona stanovnika Njemačke koji su čitave godine ostali kod kuće.

I dalje je odmor nedostižan luksuz prije svega za porodice s jednim roditeljem. Njih 31,1% je i čitave prošle godine ostalo kod kuće, a to osobito ljuti predsjednika stranke Ljevice Bernda Riexingera:

– To treba imati pred očima: trećina od svih samohranih roditelja nije bila u stanju priuštiti svojoj djeci odmor.

Nije lako ni samcima, gotovo njih četvrtina ostane kod kuće za vrijeme odmora.

– Put na odmor je za mnoge u Njemačkoj nedostižan luksuz. Ne moći si priuštiti odmor je odraz siromaštva protiv kojeg se konačno moramo odlučno boriti – smatra i političarka Ljevice zadužena za socijalna pitanja, Sabine Zimmermann. (Deutsche Welle)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje