Ponedjeljak, 18. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Milanović: ‘Bolje da su Igre dali Tuzli, bez podcjenjivanja, oni bi to napravili od srca…’

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović otvorio je 56. Prvenstvo Evrope u karateu riječima “may the force be with you”, frazom koju je u serijalu “Ratovi zvijezda” koristio jedi Obi-Wan Kenobi. Predsjednik je s time, na svoj način, poželio karateu kao sportu da zadrži status olimpijskog sporta i nakon Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine.

A poželio je time i porečkim organizatorima uspješnu provedbu takmičenja čije su se organizacije prihvatili prije samo šest mjeseci, u trenutku dok je to bio vrlo vrući krompir.

Nakon svečanog govora stekao se dojam da Predsjednik drži do sporta što je i potvrdio.

– Da, da, naročito mi je drago radi karatea što je dobio olimpijski status. Ne podcjenjujem niti jedan sport, no ovo je jedan ozbiljan sport, rasprostranjen već desetljećima i tek sada su dobili status olimpijskog sporta. Želim im da ga i zadrže da se ne nađu u poziciji kao grčko-rimsko hrvanje koje je temelj Olimpijskih igara a skoro je ostalo bez statusa. I tu je neko iz olimpijskog pokreta očito imao svoje prste. Vjerovatno zato što hrvanje nije dovoljno atraktivno, nema dovoljno krvi. To je valjda jedini razlog.

Prije devet godina, na londonskim Olimpijskim igrama, Zoran Milanović bio je prisutan kao hrvatski premijer. Hoće li se zaputiti i u Tokio, ovaj put kao hrvatski predsjednik?

Bio sam kao premijer, bio sam na finalu vaterpolskog turnira kada je Hrvatska pobijedila Italiju i osvojila zlato. Volio bih da imam takvu priliku i sada, međutim vidjet ću. Jer ovo sve skupa je nezgodno, gubi smisao. Japansko stanovništvo je protiv Olimpijskih igara, koje su već jednom odgođene.

Situaciju s Igrama u očima japanskog puka, Predsjednik je karikirao:

– Katkada mi padne na pamet da bi bilo bolje da to daju Tuzli ili Sarajevu. Bez podcjenjivanja, oni bi to napravili od srca, možda malo skromnije no ova vrsta natezanja nema smisla. Dakle, 80 posto stanovništva je protiv tako da ću vidjeti ima li put na otvaranje Olimpijskih igara uopće smisla. Trošiti novac na nešto što neće biti za publiku, prenosi Večernji list.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje