Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Migrant vloger: Dijeli savjete o ilegalnom prelasku granica i plaćanju krijumčarima ljudi

Preuzmite sliku

Nova generacija YouTube vlogera pojavila se na ovoj platformi s ciljem da olakša put ileganih imigracija, odnosno da podijeli savjete o najboljim rutama i načinima snalaženja tokom prolaska kroz različite zemlje.

Ovaj fenomen je analizirao američki magazin The Economist u tekstu koji je nedavno objavljen. U njemu je akcenat na jednom od najpopularnijih “vlogera migranta” koji je na YouTubeu poznat kao Zizou.

On objavljuje video klipove u kojima gledaocima govori o svom putu, ali i predlaže kako da se ostali najbolje snađu kada krenu u određenu “obećanu zemlju”.

U jednom od posljednjih klipova, koji je pregledan više od million puta, ovaj 25-godišnjak iz Maroka priča o svom iskustvu ulaska u Panamu, jednu od deset zemalja kroz koje je ilegalno prošao na svom putu do SAD, gdje danas živi.

– Tvrdite da ste maloljetni. Tvrdite da ste iz Libije i da ste u potrazi za ocem – savjetuje ovaj mladić.

Njegovi vlogovi su puni korisnih informacija koje podrazumijevaju i koordinate pri prelasku grčko-turske granice, kao i visinu tarifa pri potplaćivanju ljudi koji mogu pružiti pomoć na putu. Neki od momaka koji dijele ove informacije, napominju i imena advokata i dobrotvornih organizacija koje obezbjeđuju sklonište.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,