Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Meksiko uzvraća udarac Trumpu: Povećat ćemo porez na američku robu

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Meksika Luis Videgaray izjavio je kako bi njegova zemlja mogla uzvratiti na potez predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa koji planira jednostrano povećati poreze radi finansiranja izgradnje zida duž granice sa Meksikom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako prenosi BBC, Videgaray se u intervjuu za jednu radio stanicu osvrnuo na Trumpovu odluku da se poveća porez na robu koja se uvozi iz Meksika, radi finansiranja gradnje zida.

Videgaray je kazao kako bi meksička administracija mogla povećati poreze na američku robu koju ova zemlja izvozi u Meksiko.

On je kazao kako njegova zemlja vjeruje u slobodnu trgovinu, no, kako je istakao, u slučaju da bude povećan porez na uvoznu robu iz Meksika, biće primorani da uzvrate udarac. Naglasio je također kako njegove riječi ne treba shvatati kao praznu priču.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je 20. januara stupio na dužnost predsjednika SAD-a i tokom prve sedmice svog mandata potpisao je niz odluka koje je obećao tokom kampanje. Jedna od odluka koja je pokrenula brojne rasprave jeste i “gradnja zida duž granice s Meksikom”, koji je Trump najavio s ciljem onemogućavanja ulaska ilegalnih migranata iz Meksika u SAD, te sprečavanje krijumčarenja droge.

Trump je izjavio kako će meksičke vlasti snositi troškove za izgradnju zida na granici, na što je predsjednik ove zemlje, Enrique Pena Nieto, odgovorio kako Meksiko neće snositi nikakve troškove, te je odbio doći na sastanak s Trumpom, koji je ranije zakazan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,