Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Meksiko korak bliži legalizaciji marihuane za rekreacijsku, medicinsku i naučnu upotrebu

Preuzmite sliku

Meksički donji dom Kongresa odobrio je u srijedu zakon kojim će se kanabis dekriminalizirati za rekreacijsku, medicinsku i naučnu upotrebu, približavajući ga koraku ka stvaranju jednog od najvećih svjetskih tržišta proizvodnje te biljke.

Potpomognut administracijom predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, prijedlog zakona označava veliku promjenu u zemlji koja je godinama bila ugrožena nasiljem između zavađenih narkokartela.

Zakon je usvojen sa 316 glasova za i 127 protiv. Sada, Senat treba razmatrati i odobriti zakon.

Ako se usvoji, zakon bi stvorio veliko tržište, koje strana poduzeća nestrpljivo žele iskoristiti.

Zakonom je omogućeno pet vrsta dozvola za uzgoj, preradu, prodaju, istraživanje i izvoz ili uvoz marihuane. Samo ljudi stariji od 18 godina i uz dozvolu mogli bi uzgajati, nositi ili konzumirati marihuanu i njene derivate.

“Danas stvaramo istoriju”, rekao je Simey Olvera, zastupnik iz vladajuće stranke Morena Lopeza Obradora koji je na sebi imao masku s otisnutim lišćem marihuane, izvještava Reuters.

“Ovim se eliminiše lažno uvjerenje da je kanabis dio meksičkih ozbiljnih zdravstvenih problema.”

Lopez Obrador, čija vladajuća stranka Morena ima većinu u oba doma Kongresa, ustvrdio je da bi dekriminalizacija kanabisa i drugih narkotika mogla pomoći u borbi protiv moćnih meksičkih kartela.

Krajem 2013. godine Urugvaj je postao prva država na svijetu koja je legalizirala proizvodnju i prodaju marihuane u moderno doba. Druge zemlje u regiji, poput Argentine, Čilea, Kolumbije i Perua, dopuštaju njegovu medicinsku upotrebu.

Kanada je 2018. godine također legalizirala marihuanu, uključujući rekreacijsku upotrebu, a nekoliko velikih američkih država također je reguliralo legalnu upotrebu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,