Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Među narko dilerima strah i panika: Masovno se predaju policiji

Preuzmite sliku

Oko 4.000 osumnjičenih osoba za krijumčarenje droge se predalo policiji neposredno prije inauguracije novoizabranog filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea koji je obećao nagrade svakom policajcu koji privede “živog ili mrtvog“ dilera droge, prenosi Anadolu Agency (AA).

Filipinski list “Star“ javlja da se više od 3.800 osumnjičenih predalo policiji na otoku Mandura na jugu Filipina, odakle i dolazi novoizabrani predsjednik Duterte.

Duterte je nakon devet mandata gradonačelnika Davao Cityja, Duterte je pobijedio na predsjedničkim izborima održanim 9. maja i najavio žestoku borbu protiv kriminala, u prvom redu protiv krijumčarenja droge.

Prema podacima filipinske policije, u periodu od izbora do 20. juna na Filipinima je ubijeno više od 60 osumnjičenih dilera droge, a uhapšeno je više od 3.700 drugih.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i katolička crkva izražavaju zabrinutost zbog prekomjerne upotrebe policijske sile tokom operacija protiv krijumčara droge, a neimenovani aktivisti tvrde da su ubijeni i privedeni osumnjičenici uglavnom ulični dileri, a ne uticajni članovi narko klanova.

Duterte će sutra i službeno biti inauguriran kao novi predsjednik Filipina, a najavio je da ni zvaničnici i javno službenici neće biti izuzeti kada je riječ borba protiv kriminala i krijumčarenja droge.

Visoki policijski zvaničnik Debold M. Sinas je za AA kazao da je je u proteklih nekoliko dana dužnosti razriješeno 20 policajaca za koje je na testiranju krvi utvrđeno da su konzumirali narkotike.

Duterte je tokom predizborne kampanje radikalnom retorikom pozivao sve naoružane Filipince da ubijaju dilere koji se budu suprotstavljali hapšenju, a najavio je i vraćanje na snagu smrtne kazne.

Tokom 22 godine na funkciji gradonačelnika, Duterte je Davao City pretvorio iz legla kriminala i nasilja u mirni grad sa niskom stopom kriminaliteta i velikim investicijama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,