Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Među zaposlenima višestruko porasla stopa samoubistava

Preuzmite sliku

Stopa samoubistava među američkim zaposlenicima najveća je među muškarcima u građevinarstvu i rudarstvu te među ženama u sektoru zabave i medija.

Stopa samoubistava među američkim zaposlenicima višestruko je porasla i najveća je među muškarcima u građevinarstvu i rudarstvu te među ženama u sektoru zabave i medija, pokazalo je istraživanje koje su provele američke vlasti.

Od 2000. do 2016. godine stopa samoubistava među Amerikancima u dobi od 16 do 64 godine porasla je 34 posto – sa 12,9 na 17,3 smrti na svakih 100.000 ljudi, prema podacima studije Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Najveća stopa samoubistava među muškarcima zabilježena je u sektorima građevinarstva i rudarstva – sa 43,6 smrti u 2012. godini na 53,2 smrti na 100.000 radnika u 2015. godini, pokazala je analiza, prenosi Hina.

Najviša stopa samoubistava među ženama je u sektoru zabave, dizajna, umjetnosti, medija i sporta – sa 11,7 smrti u 2012. godini na 15,6 smrti na 100.000 zaposlenica u 2015. godini.

Opasna dostupnost oružja

“S obzirom na to da najveći dio odraslih provodi mnogo vremena na poslu, radno mjesto važan je i zanemareni dio prevencije samoubistava”, rekla je koautorica studije Deborah Stone iz CDC-a u Atlanti.

Cilj studije nije bio utvrditi utječu li i koliko određene vrste zaposlenja na rizik samoubistva.

Naučnici ističu da nedostak kontrole nad poslom i pomanjkanje osjećaja sigurnosti posla mogu biti faktori koji povećavaju izglede za samoubistvo, kazala je Stone.

Mnogi faktori van radnog mjesta također mogu utjecati na rizik od samoubistva, uključujući probleme u odnosima s partnerom, zloupotreba droga, tjelesno i mentalno zdravlje, finansijski i drugi pravni problemi, dodaje Stone.

Dostupnost oružja ima veliki utjecaj na to hoće li se misli o okončanju života pretvoriti u djelo, kaže Stone.

Oružje može objasniti veću stopu samoubistava među muškarcima nego među ženama, kaže Gary Namie, direktor instituta za uvjere rada u Boiseu, Idaho.

Poslodavci mogu pomoći u prevenciji
Kako bi proučio stope samoubistava po vrstama posla, CDC je analizirao podatke iz 17 država u 2012. i 2015. godini.

Rezultati sugeriraju da poslodavci mogu igrati ulogu u prevenciji samoubistava nudeći program opuštanja na poslu te potičući korištenje usluga psihologa i obučavajući zaposlene da prepoznaju upozoravajuće znakove rizika samoubistva i odgovore na njih, kaže Stone.

Promoviranje socijalnih interakcija umjesto izolacije u dnevnim obavezama na poslu također može pomoći u prevenciji samoubistva, zajedno sa stvaranjem radne kulture inkluzije, koja onemogućava grubo ponašanje ili bullying, kaže Namie.

“Put do samoubistva počinje kad jedan zaposlenik počne neobjašnjivu i sistemsku kampanju interpersonalne destrukcije drugog zaposlenika”, tvrdi Namie. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,