Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Masovni protesti u Meksiku na drugu godišnjicu nestanka 43 studenta (FOTO)

Preuzmite sliku

Nekoliko hiljada demonstranata marširalo je sinoć ulicama Mexico Cityja u znak protesta povodom druge godišnjice kidnapovanja i nestanka 43 studenta sa koledža Ayotzinape.

Na čelu protestnog marša bili su roditelji i porodice koje su nosile fotografije nestalih studenata, a demonstranti od nadležnih vlasti zahtijevaju pravdu za studente koji su nestali 26. septembra 2014. godine.

Još uvijek ih tražimo i nastavit ćemo sve dok ih ne nađemo. Bez mira narodu, nema ni mira za vladu”, kazala je Lourdes Caballero Sanchez, sestra jednog od nestalih studenata, javlja Anadolija.

Podršku porodicama nestalih studenata pružili su i brojni profesori i studenti koji optužuju administraciju meksičkog predsjednika Enriquea Pena Nieta da nije učinila ništa kako bi se rasvijetlila istina o nestalim.

Lokalna policija u Iguali u meksičkoj saveznoj državi Guerrero izvela je napad i kidnapovala 43 studenta čija sudbina je nepoznata i nakon dvije godina. Grupa studenata nalazila se na autobusnoj stanici u mjestu Iguala u namjeri da krenu na proteste u Mexico City. Dok su se autobusima kretali ulicama grada, policija je otvorila vatru na njih. Šest ih je ubijeno, a 43 su oteta i nakon toga im se gubi svaki trag.

Prema zvaničnoj verziji priče, studente su ubili, a potom žive zapalili militanti narko kartela Guerreros Unidos na deponiji u Coculi u blizini Oguale. Međutim, eksperti Interameričke komisije za ljudska prava (IACHR) odbijaju te navode i tvrde da je nemoguće da su tijela spaljena na toj deponiji. Međunarodni istražitelji upozoravaju na brojne nedostatke istrage koju vode meksičke vlasti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,