Utorak, 11. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Marija Butina oslobođena iz američkog zatvora: Deportovana u Rusiju

Osuđena ruska agentica Marija Butina oslobođena je u petak iz zatvora na Floridi nakon što je odslužila većinu 18-mjesečne kazne zbog uticanja na moćne američke konzervativne grupe i infiltriranja u lobističku grupu za pravo na nošenje oružja, i imigracijski zvaničnici su je prebacili u pritvor odakle je deportovana u svoju domovinu. 

Butina (31), trebala je biti oslobođena iz ztvora slabe sigurnosti u Tallahasseeju početkom novembra, ali su promjene u saveznom zakonu dovele do pomjeranja datuma njenog oslobađanja zbog dobrog ponašanja, saopštio je njen advokat Robert Driscoll.

Zatvorski zvaničnik potvrdio je da je ona oslobođena u petak ujutru i da su je prebacile u pritvor Imigracijske i carinske vlasti (ICE).

Ona je napustila Međunarodni aerdrom u Miamiju letom za Moskvu oko 18 sati po lokalnom vremenu, navodi ICE u saopštenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je izrazio “zgražanje” zbog zatvorske kazne Butini i kazao je da ona nije izvršavala nikakva naređenja ruskih službi sigurnosti.

Butina, bivša diplomirana studentica Američkog univerziteta u Washingtonu koja se javno zalagala za pravo na posjedovanje oružja, u decembru prošle godine se izjasnila krivom po jednoj tački da je djelovala kao strani agent i pristala je da sarađuje s tužiocima.

Rođena Sibirka priznala je da je kovala urotu s ruskim zvaničnikom i dvojicom Amerikanaca da se infiltrira u Nacionalno udruženje za oružje, blisko američkim konzervativnim i republikanskim političarima, među kojima je i predsjednik Donald Trump, i da stvori nezvanične linije komunikacije u pokušaju da oblikuje politiku  Washingtona prema Moskvi.

Njena 18-mjesečna kazna uključuje i devet mjeseci koliko je provela u zatvoru od hapšenja u julu 2018.

Slučaj Butine nije povezan s istragom bivšeg posebnog istražitelja američkog ministarstva pravde Roberta Mueellera o ruskom miješanju u američke izbore u 2016. koja se bavila navodima o brojnim kontaktima zvaničnika Trumpovog predizbornog štaba i Rusije.

Njene aktivnosti desile su se u isto vrijeme kao i kontakti koje je istraživao Mueller, prenosi Reuters. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,