Ponedjeljak, 6. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

667

OPORAVLJENI

44

UMRLI

26
Preuzmite sliku

Malezija naredila istragu ‘Tattoo Malaysia Expo’: Vlada ga nazvala polugoli festival tetovaža

Malezija je danas naredila istragu događaja, kojeg je vlada nazvala polugoli festival tetovaža održan u glavnom gradu Kuala Lumpuru, nakon što su slike tetoviranih muškaraca i žena kružile društvenim medijima u ovoj naciji s muslimanskom većinom.

Trodnevni Tattoo Malaysia Expo, koji je započeo u petak i privukao učesnike iz 35 zemalja, podržalo je Ministarstvo turizma, umjetnosti i kulture, objavio je organizator festivala na svojoj web stranici.

Ali ministarstvo je reklo da je ovogodišnja manifestacija prvi put prekršila njene standarde od kada je prvi put održana 2015. i obećala je “djelovanje” protiv organizatora.

Na slikama koje su prikazane u malezijskim medijima zamagljeni su privatni (intimni) dijelovi muškaraca i žena.

“Nemoguće je da ministarstvo odobri bilo koji zahtjev za događaje koji imaju opscene elemente kao što je ovaj, jer to nije malezijska kultura, a pored toga većina Malezijaca su muslimani. Pričekat ćemo izvještaj o istrazi … i nećemo oklijevati da poduzmemo pravne mjere ako se ustanovi da je došlo do kršenja postavljenih uslova.”, rekao je Mohamaddin Ketapi, ministar turizma, umjetnosti i kulture.

Jedan od organizatora događaja, Carlos Benny Majakil, rekao je Reutersu da nema komentara o tom pitanju.

Vlasti u Maleziji, gdje etnički malezijski muslimani čine 60 posto stanovništva od 32 miliona, sklone su vjerskom i kulturnom konzervativizmu.

Malezijski vjerski sud prošlog mjeseca osudio je petoricu muškaraca na zatvor, bičevanje i novčane kazne za pokušaj homoseksualnog seksa. U septembru 2018. dvije žene su bičevane zbog “pokušaja lezbijskog seksa” u državi istočne obale Terengganu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje