Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Majka preminulog Archieja dječaka apeluje na promjenu zakona kako bi zaustavili opasne online izazove

Preuzmite sliku

Shrvana majka Archieja Battersbeeja pozvala je na izmjene zakona kako bi se uhvatili u koštac sa svima koji dijele ili postavljaju opasne viralne video snimke o “izazovima” na društvenim mrežama.

Hollie Dance je opisala kako je morala 15 minuta gledati svog 12-godišnjeg sina kako se “guši” dok mu je isključeno održavanje života. Archie je umro 6. augusta nakon što su njegovi roditelji izgubili pravnu bitku da ga presele u bolnicu. On je u aprilu pretrpio katastrofalne povrede mozga prije nego što je pao u komu i nikada nije došao svesti, piše Mirror.

Hollie, 46, iz Southenda u Essexu, rekla je da djecu od najranije dobi ‘njeguju’ oni koji započinju i podstiču takve izazove. Ona je za LBC danas rekla da su školarci izuzetno “ranjivi”, dodajući da platforme društvenih medija “treba učiniti više” u onome što se smatra prikladnim, prenosi Tuzlanski.ba.

“S obzirom na tužilaštvo, mislim da možda odrasli koji postavljaju video snimke da bi ih djeca kopirala, mislim da ih treba malo više gađati”, rekla je ona.

Jedan od videa koje sam gledala je odrasla osoba, u tridesetim godinama, koja vezuje konopac oko vrata i steže ga. Djeca to gledaju. Ne znam šta ovi odrasli misle u tom trenutku.”

Hollie je pisala ministru zdravlja Steveu Barclayu i pozvala na javnu istragu. Visoki sud je u julu presudio da doktori mogu zakonito zaustaviti Archiejevo održavanje života. Archiejev otac Paul Battersbee nije uspio da poništi odluku suda.

Kršćanski pravni centar, koji podržava roditelje, objavio je u petak Holliejevo pismo gospodinu Barclayu. U njemu je zatražila sastanak kako bi razgovarali o zajedničkom radu kako bi se osiguralo da “nijedna druga porodica ne mora proći kroz ovo”. Dodala je da iako je Archiejev slučaj imao dosta publiciteta, mnogi slični slučajevi u Odjeljenju za porodice Višeg suda nemaju zbog ograničenja prijavljivanja i držanja podalje od javnog uvida.

„Trebalo bi da se sprovede sveobuhvatna javna istraga o funkcionisanju ovog sistema, a zatim da se promijeni zakon kako bi se ožalošćene porodice zaštitile od okrutnosti“, rekla je ona.

“Onog jutra kada je Archie umro, rekla sam mu koliko ga volim. Trebalo mu je 15 minuta da mu srce stane. Nije bilo ničeg ‘dostojanstvenog’ u njegovoj smrti. Bilo je srceparajuće gledati kako se tvoje dijete guši. Ta slika me nikada, nikad neće napustiti.” dodaje.

Ona vjeruje da su najmanje 82 smrtna slučaja povezana s “izazovom zamračenja”, u kojem se ljudi guše dok ne padnu u nesvijest, s mnogo više oštećenja lijevog mozga otkako je počelo prije 14 godina. Nekoliko izvještaja o smrtonosnim ili opasnim online izazovima pojavilo se od Archiejevog slučaja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,