Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mahsa Amini umrla od bolesti, a ne od ‘udaraca’, navodi mrtvozornik

Preuzmite sliku

Smrt iranske Kurdkinje Mahse Amini uzrokovana je bolešću, a ne udarcima ili premlaćivanjem, navodi se u službenom medicinskom izvještaju objavljenom u petak, tri sedmice nakon što je djevojka umrla u pritvoru policije za moral u Iranu.

Iranska forenzička organizacija saopštila je da “smrt Mahse Amini nije uzrokovana udarcima u glavu i vitalne organe i udove tijela”, u svom izvještaju objavljenom na državnoj televiziji.

Njena smrt je povezana sa “operacijom tumora na mozgu u dobi od osam godina”, dodao je isti izvor.

U izvještaju mrtvozornika nije navedeno da li je zadobila bilo kakve povrede. U izvještaju se kaže da je pala dok je bila u pritvoru zbog “osnovnih bolesti”.

“Zbog neefikasne kardio-respiratorne reanimacije u prvim kritičnim minutama, pretrpjela je tešku hipoksiju i kao posljedicu oštećenje mozga.”

Smrt 22-godišnje Amini izazvala je višesedmične proteste širom zemlje. Njen otac je rekao da je zadobila modrice na nogama i da policiju smatra odgovornom za njenu smrt.

Protesti su potresli Iran, ali i druge zemlje otkako je Amini umrla 16. septembra u bolnici, tri dana nakon što ju je policija za moral odvela u “centar za prevaspitavanje” na časove skromnosti, jer navodno nije nosila hidžab po strogim iranskim propisima. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,