Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Macron saudijskom princu prenio ‘odlučnu’ poruku u vezi s ubistvom Khashoggija

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je saudijskom princu prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu da će Evropljani instistirati na tome da međunarodni eksperti sudjeluju u istrazi ubistva novinara Jamala Khashoggija, prenosi agencija Reuters.

Po riječima neimenovanog dužnosnika Jelizejske palače, razgovor na marginama samita G20 u Buenos Airesu trajao je pet minuta.

Macron je saudijskom princu, prema istom izvoru, prenio “veoma odlučnu” poruku u vezi s ubistvom Khashoggija.

Osim toga, dvojica sugovornika razgovarali su i o situaciji u Jemenu, pri čemu je Macron ukazao na potrebu iznalaženja političkog rješenja.

Francuski predsjednik je prvi zapadni dužnosnik koji se s Bin Salmanom sastao nakon ubistva Khashoggija.

Američke obavještajne agencije zaključile su da je saudijski princ naredio Khashoggijevo ubistvo dok Saudijska Arabija to negira, podsjeća AP.

Prošle sedmice Francuska je uvela sankcije i zabranu kretanja za 18 državljana Saudijske Arabije koji su povezani s ubistvom, koje se dogodilo početkom oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Upozoreno je i da bi se obuhvat sankcija mogao povećati produbljivanjem istrage.

Macron očekuje da će se evropski sudionici samita najbogatijih država svijeta uskladiti po pitanju rasvjetljavanja svih činjenica o ubistvu Khashoggija, prenosi Al Jazeera Balkans.

Samit lidera G20 održava se u Buenos Airesu u petak i subotu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje