Nedjelja, 11. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Macron ponovo zaprijetio zračnim udarima u Siriji

Preuzmite sliku

Francuska je spremna da pokrene ciljane udare po bilo kojoj lolkaciji u Siriji koja se koristi za pokretanje hemijskih napada koji bi mogli rezultirati pogibijama civila, izjavio je predsjednik Emmanuel Macron.

Neposredno prije nego što bi Ujedinjene nacije trebale raspravljati o Siriji, Macron je izjavio da Moskva, bliski saveznik vlade predsjednika Basharta al-Assada, nije učlinila dovoljno da se omoguće humanitarni napori u pobunjeničkoj enklavi Istočna Guta u blizini Damaska.

Upitan o sirijskom sukobu na konferenciji za novinare u Indiji, Macron je kazao da će Francuska biti spremna da napadne ako pronađe “neoborive dokaze” da je korišteno hemijsko oružje s namjerom da se ubijaju ljudi.

– Onog dana kada budemo imali, posebno u tandemu s našim američkim partnerima, neoboriv dokaz da je crvena linija pređena – konkretno ako se bude koristilo hemijsko oružje sa smrtonosnim ishodom – učinit ćemo ono što su sami Amerikanci učinili prije nekoliko mjeseci; stavit ćemo se u poziciju da pokrenemo ciljane napade – izjavio je Macron.

Francuski čelnik upućivao je takvu prijetnju i ranije ali s malo uticaja na dešavanja u Siriji.

– Mi provjeravamo podudarnost naših informacija s onima naših saveznika, ali da budemo jasni, mi imamo vlastite kapacitete da identifikujemo mete i da pokrenemo napade ukoliko se ukaže potreba – kazao je Macron, prenosi Reuters. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,