Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Loše vrijeme i magla onemogućavaju potragu iz vazduha za helikopterom iranskog predsjednika

Preuzmite sliku

Pokušaji potrage i spašavanja u vezi sa helikopterom iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija nisu mogli biti izvedeni iz vazduha zbog lošeg vremena, izjavio je predsjednik iranskog Crvenog polumjeseca Pir Husein Kulivend, javlja Anadolu.

Objasnio je da zbog nepovoljnih vremenskih uslova i jake magle u regionu trenutno nije moguće letjeti spasilačkim helikopterima Crvenog polumjeseca, ali da ekipe pretražuju teren.

On je za državnu televiziju rekao da je 40 timova za brzo reagovanje poslano u to područje kako bi pomogli u operaciji potrage i spašavanja.

“Riječ je o timovima iz gradova Teherana, Alborza, Ardabila, Zanjana i istočnog i zapadnog Azerbejdžana, uključujući 200 hitnih i specijalizovanih spasilaca”, rekao je on.

Osim toga, 15 timova Crvenog polumjeseca ANST (psi tragači) zajedno sa dva drona Crvenog polumjeseca su stavljeni u službu da traže tragove helikoptera u kojem se nalazi predsjednik i njegov tim.

“Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i drugi visoki zvaničnici izvršio je u nedjelju teško slijetanje u sjeverozapadnu provinciju Istočni Azerbejdžan”, javila je iranska državna TV.

Raisi je u vrijeme nesreće bio u pratnji ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija i voditelja molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollaha Al-Hashem.

Državni mediji navode da je najmanje 20 timova za hitne intervencije iz provincija Istočni Azerbejdžan, Ardabil i Zanjan odmah upućeno na mjesto događaja i da su trenutno uključeni u spasilačke operacije.

Još nema izvještaja o stanju onih koji su bili u helikopteru, uključujući Raisija. Zbog planinskih terena i guste magle, operacija potrage i spašavanja će vjerovatno trajati nekoliko sati.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi rekao je za državnu televiziju da se delegacija koju je predvodio Raisi vraćala sa ceremonije otvaranja brane na granici Azerbejdžana i Irana.

On je rekao da je jedan od helikoptera u konvoju iranskog predsjednika morao da izvrši “teško slijetanje” zbog loših vremenskih uslova, dodajući da je više spasilačkih timova uključeno u akciju.

Ali Bahadori Jahromi, portparol vlade, na društvenoj mreži X naveo je da je održana sjednica vlade u nedjelju o incidentu u istočnom Azerbejdžanu.

Mohammad Mokhber, prvi potpredsjednik, koji je predsjedavao sjednicom, odmah je otputovao u sjeverni grad Tabriz zajedno s drugim zvaničnicima vlade”, rekao je Jahromi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,