Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lopovi ležerno išetali s robom iz dućana, po novom zakonu niko im ne može ništa

Preuzmite sliku

“Ako ih se uhvati, vjerovatno će dobiti kaznu koja će biti slična kazni za nepropisno parkiranje”, rekla je djelatnica policije

Dva su se muškarca nedavno iz poslovnice lanca robnih kuća TJ Maxx u četvrti Granada Hills u američkom gradu Los Angelesu u saveznoj državi Kaliforniji bezbrižno išetala s punim rukama i povećom torbom naočigled ukradene odjeće, piše CBS.

Ova “opuštena” krađa zabilježena je i na videu, a snimka se u kratkom roku proširila društvenim mrežama.

“Ovo izgleda divno”, može se čuti u jednoj snimci incidenta u TJ Maxxu u Los Angelesu.

“Nisu ni čak ni istrčali iz robne kuće, išetali su se”, rekla je narednica Policijske uprave Grada Los Angelesa Jerretta Sandoz. “Šalje se stoga poruka da su zločinci pobijedili.”

Sandoz je dugogodišnja djelatnica policije i potpredsjednica sindikata zaposlenika losanđeleske policije do čina pukovnika. Ona smatra da je za ovaj bezobzirni čin kriv referendum “Prijedlog 47” kojim su smanjene zatvorske kazne za određena nenasilna krivična djela poput krađe.

“Ako ih se uhvati, vjerovatno će dobiti kaznu koja će biti slična kazni za nepropisno parkiranje”, rekla je Sandoz. “Znači, ne shvata se ozbiljno.”

Širom savezne države Kalifornije došlo je do porasta krađa. O tome svjedoči i video posljedica jedne takve krađe u podružnici lanca luksuznih robnih kuća Neiman Marcus u San Franciscu koji je postao viralna senzacija.

“Ako dopustite tim kriminalcima da misle da mogu krasti stvari, što se dogodi kada ih neko pokuša zaustaviti”, rekla je Sandoz.

Prošle sedmice je zaposlenik poslovnice lanca dragstora Rite Aid u losanđeleskoj četvrti Glassell Park ubijen nakon što je pokušao spriječiti dva muškarca u krađi kutije piva. Advokatica Alexandra Kazarian kaže da se vlasnici trgovina upravo zbog mogućnosti takvog ishoda boje suprotstaviti kradljivcima, a ne zbog “Prijedloga 47”.

“Rukovodeći ljudi u TJ Maxxu svojim su zaposlenicima rekli da se u određenim situacijama ne isplati sukobljavati s kradljivcima”, rekla je Kazarian. “Takve su kompanije osigurane.”

Kazarian je dodala da je sofisticirani lopovi ipak dobiju zatvorske kazne za svoje zločine. “Osobe koji kradu veće količine nečijeg inventara ne prolaze isto kao i oni koji kradu odjeću i hranu kako bi prehranili svoju djecu”, pojasnila je.

Losanđeleska policija kaže da istražuje krađu u TJ Maxxu, ali je Ured državnog tužioca u Los Angelesu rekao da za sada niko nije uhapšen.

 

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,