Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ljekar tajno oplodio na desetine žena svojom spermom: Ima više od 20-ero djece?

Preuzmite sliku

Dr. Donald Cline (77), ljekar za plodnost iz Indiane, koristio je svoju spermu na desecima pacijentica bez njihovog pristanka, no zbog nagodbe neće provesti ni jedan dan u zatvoru.

Cline je optužen da je otac najmanje osmero djece s različitim ženama koje su bile njegove pacijentice u 1970-tim i 1980-tim godinama. No, vjeruje se da je moguće da ima više od 20 djece, javlja Daily News.

Cline, koji je danas u penziji, pojavio se u četvrtak u sudnici i priznao da je lagao istražiteljima. Nije optužen za oplođivanje žena svojom spermom zato što – ne postoji zakon protiv toga, prenosi 24sata.hr.

Sumnja u bivšeg ljekara za plodnost počela je 2015. godine kada je jedno od djece otkrilo osam DNK podudarnosti nakon što je napravilo test u genetičkoj tvrtki ‘23AndMe’. Uputili su ga na Kliniku za plodnost u Indianapolisu u kojoj je radio Cline.

Budući da se tada upotrebljavala ‘živa’ sperma,  umjesto smrznutih uzoraka, postavilo se pitanje ko je bio svaki puta u blizini da bi mogao imati toliko djece.

‘Upotrijebio’ svoju spermu čak 50 puta?!
Kad su mu prvi puta istražitelji prišli, Cline je tvrdio da nema veze s tim. Međutim, DNK dokazi pokazali su suprotno te je Cline priznao da je upotrebljavao svoju spermu, i to svaki put kada bi donor bio nedostupan.

Tužitelji tvrde da je Cline ‘upotrijebio’ svoju spermu do čak 50 puta.

Cline je priznao krivnju za dvije tačke ometanja pravde, te je osuđen na godinu dana zatvora, ali je sve suspendirano zbog nagodbe, što znači da neće ići u zatvor. Ne samo da je izbjegao zatvor, već neće biti ni na uvjetnoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,