Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ljekar koji je ‘izumio’ dugovječnost Japanaca umro u 105. godini

Preuzmite sliku

Japanski stogodišnjak koji je liječio pacijente još nekoliko mjeseci prije svoje smrti i pomogao u postavljanju medicinskih sustava zahvaljujući kojima su Japanci postali jednim od najdugovječnijih naroda na svijetu umro je u 105. godini života.

Rođen 1911., godinu dana prije nego je potonuo Titanic, Shigeaki Hinohara desetljećima je bio ravnatelj i prepoznatljivo lice Međunarodne bolnice Sv. Luke u Tokiju, poznate po liječenju međunarodnih zvijezda poput Paula McCartneya, koji se razbolio tokom japanske turneje 2014. godine. Radio je u bolnici Sv. Luke još od 1945. godine, kada je liječio žrtve bombardiranja Tokija na kraju Drugog svjetskog rata, koja su dobar dio grada pretvorila u ruševine.

‘Od početka ove godine njegovo zdravlje nije bilo baš dobro, no do tada bi često svraćao u bolnicu kako bi pregledavao i razgovarao s pacijentima’, rekla je glasnogovornica bolnice.

Rani zagovornik zdravog načina života, kako bi se izbjegle boljke starosti, Hinohara je 1954. uveo u japansko zdravstvo sustav sveobuhvatnih godišnjih fizičkih ispita, kao dio preventivne medicine, što je pridonijelo japanskoj dugovječnosti.

Autor čak 75 knjiga, uključujući i bestseller o dobrom životu koji je napisao u 101. godini, Hinohara je bio čest gost japanskih TV programa, gdje je predstavljao životni stil koji je uključivao sok od naranče s maslinovim uljem za doručak i stajalište da životna energija izvire iz dobrog osjećaja, a ne fiksnih pravila o životu, prenosi Hina.

‘Svi se sjećamo kako smo kao djeca, kada smo se zabavljali, često zaboravili jesti ili spavati. Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila kao što su ručak i spavanje’, poruka je Hinohare.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: