Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Lideri najrazvijenih zemalja G7 na samitu u Francuskoj o globalnoj privredi

Preuzmite sliku

Predsjednik SAD Donald Trump i drugi lideri najrazvijenih zemalja svijeta će ovog vikenda otvoriti godišnji samit Grupe sedam (G7) u Biarritzu u Francuskoj.

Na samitu koji počinje sutra a traje do ponedjeljka, će razgovarati o globalnoj privredi.

Francuska je 2019. predsjedavajuća G7 koji uključuje još i Britaniju, Kanadu, Njemačku, Italiju i Japan.

Za temu skupa Francuska je odredila borbu protiv nejednakosti.

Oko 13.000 policajaca i žandarma štiti Biarritz i okolinu, a u toku su i pripreme za veliki skup ptorivnika ovakvih samita.

Prema navodima Jelisejske palate, Biarritz očekuje 2.000 akreditovanih novinara i 3.000 članova delegacija, što je oko 25.000 noćenja u hotelima u toj oblasti, prenosi Beta

Grad je blokiran od sinoć, a dvije vrlo stroge zone su ograničene u centru grada, crvena i plava. U njih se ulazi samo sa propusnicom, što izaziva poteškoće stanovnicima i trgovcima.

Očekuje se da će se svjetske vođe sutra sastati na neformalnoj večeri, gdje bi trebali razgovarati o vanjskoj politici i sigurnosnim pitanjima prije formalnijih radnih sastanaka u nedjelju i ponedjeljak.

Na Trumpov zahtjev u dnevni red je uključen i razgovor o globalnoj privredi, saopštili su zvaničnici iz Bijele kuće, prenosi agencija AP

Globalna privredna prognoza djelimično je rezultat Trumpovog borbenog stava prema trgovini s Kinom i drugim zemljama kojima je uveo carine ili prijeti da ih uvede.

Trump ističe da je američka privreda jaka uprkos strahovima da je recesija na vidiku.

Istovremeno globalni privredni rast je usporen zbog slabosti u Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, i usporavanju rasta u Kini, koja je u trgovinskom sukobu sa SAD.

Očekuje se da će Trump na marginama sastanka razgovarati sa nekoliko svjetskih vođa uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, japanskog premijera Šinha Abea, indijskog premijera Narendre Modija, njemačke kancelarke Angele Merkel i kanadskog premijera Justina Trudeaua. Sa Trumpom će se također sastati i novi britanski premijer Boris Johnson. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje