Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Libija: Uništeno 10 tona eksplozivnih naprava prikupljenih iz naseljenih područja

Preuzmite sliku

Timovi za uklanjanje mina pri libijskoj vojsci uništili su 10 tona eksploziva na jugu glavnog grada Tripolija, a radi se o eksplozivnim sredstvima koja su uklonjena iz naseljenih područja, javlja Anadolu Agency (AA).

Milicije povezane s vođom nelegitimnih oružanih snaga na istoku Libije Khalife Haftera i plaćenici ruske zaštitarske kompanije Wagner Group postavili su velike količine mina i ručno izrađenog eksploziva u civilnim naseljima na jugu glavnog grada Tripolija.

Timovi Uprave za vojno inženjerstvo libijske vojske uništili su 10 tona eksplozivnih naprava u regiji Al-Hira, 75 kilometara južno od Tripolija.

General Miftah al-Harari za AA je izjavio je da su eksplozivna sredstva prikupljena iz područja Saladin, Ayn Zara, El-Legru i Vadi Rabi, koje su hafterske milicije koristile kao bojno polje.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage.

Vlada Libije osnovana je 2015. godine temeljem sporazuma na inicijativu Ujedinjenih nacija, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive Haftarovih snaga

Nakon što je Hafter započeo napade na glavni grad Tripoli, oko 200.000 Libijaca bilo je primorano napustiti domove.

Prema podacima koje su objavile Ujedinjene nacije (UN), u Libiji je raseljeno najmanje 400.000 ljudi. Lokalne vlasti naglašavaju da je taj broj mnogo veći kod raseljenih Libijaca koje je zabilježio UN. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje