Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

”Liberalna džamija” u Berlinu otvorena: Žene i muškarci klanjaju zajedno, a imam je žensko (VIDEO)

Preuzmite sliku

U Berlinu je zvanično otvorena ,,liberalna” džamija. Advokat i aktivistica za prava žena, Seyran Ates je prije šest godina doselila u Njemačku i pokrenula ovu ideju.


U berlinskoj četvrti Moabitu na trećem spratu evangeličke crkve Johanniskirche u petak 16.6. otvara se džamija “Ibn-Ruschd-Goethe”. Džamija je dobila ime po islamskom učenjaku, liječniku i filozofu Ibnu Rušdu, poznatom kao Averroes, i njemačkom književniku i misliocu Johannu Wolfgangu von Goetheu. U ovoj džamiji muškarci i žene zajedno obavljaju molitvu i drže propovijedi.

Seyran Ates je na otvaranju dodala da je džamija otvorena za sve, osim za jedno: „U džamiju nitko ne može ući tko nosi burku ili nikab.” Prekrivenost cijelog tijela s religijom nema ništa. Dodaje i da u Njemačkoj vlada „turski državni islam”. Većina imama ima poremećen odnos prema vjerskoj slobodi, ravnopravnosti spolova i homoseksualnih osoba. Oni tumače islam iz prošlosti. Posljedica toga je da su liberalni muslimani u Njemačkoj prepušteni sami sebi.

Gosti će na otvaranju džamije vjerojatno trljati oči, ne samo zbog veće policijske zaštite nego i zbog toga što će molitvu predvoditi politologinja iz Švicarske Elham Manea i neurolog iz Oldenburga Mimoun Azizi. Zbog svog liberalnog stava prema islamu je Seyran Ates često izložena kritikama, čak i prijetnjama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje