Petak, 23. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Lažni ljekar 21 osobu zarazio HIV-om

Lažni ljekar koji je liječio siromašne seljane na sjeveru Indije od prehlade, kašlja i dijareje, inficirao je najmanje 21 osobu virusom HIV-a koristeći zaražene šprice i igle, javlja Anadolija.

Zdravstveni zvaničnik Sushil Choudhury izjavio je da policija traga za Rajendrom Yadavom, koji je pobjegao iz Bangarmaua, malog grada u državi Uttar Pradesh, nakon što su u decembru prošle godine otkriveni slučajevi inficiranja.

Mještani tvrde da su rijetko viđali Yadava kako mijenja igle što je, smatra Choudhury, najvjerovatnije dovelo do širenja virusa.

“Yadav bi posjećivao seljane svojim biciklom i liječio ih je na otvorenom. Seljani su se žalili da im je za male pare davao injekcije za skoro sve bolesti”, kazao je Choudhury.

Sistem zdravstvene zaštite u Indiji bori se s nestašicom osoblja i bolnica, zbog čega milioni siromašnih jeftinu pomoć traže od lažnih ljekara.

Prema izvještaju Zajedničkoj programa UN-a za borbu protiv AIDS-a (UNAIDS), u Indiji je zaključno s 2016. godinom bilo 2,1 milion zaraženih HIV-om, od čega 9.100 djece mlađe od 15 godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,