Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lavrov: Zaštita naftnih polja u Siriji je izgovor da SAD ostane na tom području

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države i ostale članice koalicije koju predvode nalaze se u Siriji ilegalno i njihove akcije su u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, nakon sastanka s kolegama iz Irana i Turske u Ženevi.

Lavrov je, pred početak zasjedanja Odbora za izradu ustava Sirije u Ženevi, ocijenio da je zaštita naftnih polja u Siriji od militanata tzv. Islamske države samo izgovor da Amerika ostane u toj zemlji, prenosi TASA.

“Stručnjaci u SAD-u su počeli diskusiju o tome kako da procjene ono što se trenutno dešava i mi se apsolutno slažemo s njihovim mišljenjem. Oni su istakli presude međunarodnih sudova u sličnim situacijama da je bilo kakva eksploatacija prirodnih resursa suverenih zemalja bez njihovog odobrenja ilegalna”, istakao je Lavrov.

Dodao je da Rusija dijeli takav stav i da će nastaviti da ga brani.

Američki predsjednik Donald Trump sugerisao je u nedjelju da bi Exxon Mobil  ili neka druga američka naftna kompanija mogla da radi na sirijskim naftnim poljima, što je naišlo na kritiku stručnjaka za pravo ali i energetiku. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje