Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Lavrov: Evropa bi se mogla vratiti u noćnu moru vojne konfrontacije

Preuzmite sliku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da bi se Evropa mogla vratiti u ono što je nazvao “noćnom morom vojne konfrontacije”.

Na konferenciji o evropskoj bezbjednosti u Švedskoj, Lavrov je iznio ideju o novom evropskom bezbjednosnom paktu kako bi pokušao da spriječi širenje NATO-a dalje na istok.

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je na “ozbiljne posljedice” ako Rusija bude tražila sukob sa Ukrajinom.

Sastanak se održava u trenutku kada Rusija pojačava svoju vojsku u blizini ukrajinske granice. Ukrajina kaže da je Rusija tamo nagomilala više od 90.000 vojnika.

Moskva poriče da sprema napad na Ukrajinu i optužuje Kijev za sopstveno jačanje vojske. Lavrov i Blinken sastali su se na konferenciji Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/. Američki zvaničnici su rekli da su se dvije strane saglasile da nastave dijalog o Ukrajini.

Ali ranije je Lavrov u govoru rekao da NATO odbija da konstruktivno razmotri prijedloge za deeskalaciju tenzija i sprečavanje opasnih incidenata.

“Vojna infrastruktura Alijanse neodgovorno se približava ruskim granicama u Rumuniji i Poljskoj, razmještajući protivraketni odbrambeni sistem koji se može koristiti kao udarni kompleks”, rekao je on.

Lavrov je istakao da će se američke rakete srednjeg dometa uskoro pojaviti u Evropi, vraćajući scenario iz noćne more vojne konfrontacije.

On je upozorio NATO da ne pretvara zemlje koje granice sa Rusijom, odnosno Ukrajinu, u “mostobran konfrontacije”, izražavajući nadu da će ruski prijedlozi za novi bezbjednosni pakt biti pažljivo razmotreni.

U međuvremenu, Rusija je saopštila da je uhapsila tri pripadnika ukrajinske tajne službe bezbjednosti.

Jedan od njih je optužen za planiranje terorističkog napada, a druga dvojica su prikupljala obavještajne podatke, saopštila je ruska Federalna služba bezbjednosti /FSB/. (SRNA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,