Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Laboratorijski uzgojen virus covida ide u prilog teoriji o curenju iz Wuhana

Preuzmite sliku

Rana verzija covida-19, za koju se čini da je uzgojena u laboratoriju, otkrivena je u uzorcima kineske biotehnološke kompanije. Ovo otkriće daje težinu tvrdnjama da je virus možda započeo život kao laboratorijski eksperiment koji je slučajno procurio, prenosi Index.hr.

Stručnjaci za bioinformatiku sa Univerziteta veterinarske medicine i Univerziteta Lorand u Budimpešti došli su do ovog otkrića slučajno, ispitujući genetske podatke iz uzoraka tla prikupljenih s Antarktike krajem 2018. i početkom 2019. godine, piše britanski Telegraph.

Uzorci su poslani u Sangon Biotech u Šangaju na sekvenciranje u decembru 2019., gdje su  kontaminirani dosad nepoznatom varijantom covida-19. Varijanta ima mutacije koje premošćuju razlike između koronavirusa šišmiša i najranijeg soja iz Wuhana tako da može biti jedna od izvornih verzija virusa.

“Mutacije upućuju da je riječ o soju koji prethodi današnjima”

Uzorci također sadrže DNA hrčaka i majmuna, što sugeriše da je rani virus možda uzgajan u životinjskim staničnim linijama.

“Jedinstvene mutacije upućuju na to da je riječ o soju koji prethodi današnjima. Dakle, ako je sekvenciran recimo sredinom decembra, prije nego što je iko identifikovao virus kod ljudi i pokušao ga uzgajati u laboratorijima, onda to ukazuje na tajne uzorke u laboratorijima 2019. godine”, kaže Vikont Ridley, autor knjige Viral: The Search for the Origin of Covid-19.

Komentirajući otkrivenu životinjsku DNA, Ridley je rekao: “To ne potiče od tuljana ili pingvina, već od afričkih zelenih majmuna i kineskih hrčaka. Obje vrste su izvor najčešće korištenih laboratorijskih staničnih linija.”

Kineski naučnici često koriste Sangon Biotech za sekvenciranje, uključujući Institut za virusologiju u Wuhanu, za koji neki stručnjaci smatraju da je najvjerojatnije mjesto iz kojeg je virus pobjegao. Tačan datum kada je izvršena ekstrakcija DNA nije utvrđen. Međutim, istraživači kažu da bi, ako se to dogodilo u decembru 2019., virus mogao biti predak izvornog ljudskog soja iz Wuhana.

Ako je sekvenciran početkom 2020., možda je bio kontaminiran eksperimentima koje su proveli istraživači u pokušaju da saznaju više o virusu.

Tri ključne mutacije

Dr. Jesse Bloom, virolog iz Centra za istraživanje raka Freda Hutchinsona u Seattleu, ponovno je pregledao podatke i potvrdio da antarktički uzorci sadrže covid-19 s tri ključne mutacije koje su približile koronaviruse šišmiša prvom ljudskom soju Wuhan-Hu-1.

U posljednje vrijeme kod šišmiša su pronađeni najbliži prirodni srodnici covida-19. Jedan takav koronavirus šišmiša, pod nazivom RaTG13, pronađen je u pećinama u kineskoj provinciji Yunnanu, dok je nekoliko drugih, nazvanih Banal 20 do 52, otkriveno u Laosu, koji dijeli granicu s Yunnanom. Oba područja proučavali su “lovci na viruse” s uzorcima koji su poslani istraživačima na Institutu za virusologiju u Wuhanu.

Opisujući značaj otkrića, dr. Bloom je rekao: “Te tri mutacije su intrigantne jer se radi o prethodnim mutacijama koje pomiču sekvencu bliže srodnicima koronavirusa kod šišmiša RaTG13 i Banal 20-52 u odnosu na prvi prijavljeni Wuhan-Hu-1 slijed s tržnice morskih plodova Huanan.”

Istraživanje američkih biologa

U maju 2021. ekipa američkih evolucijskih biologa objavila je istraživanje o tome kako bi predak covida-19 trebao izgledati i došao do dvije opcije. Jedan je imao iste tri mutacije pronađene u uzorcima.

“Virus s te tri mutacije u odnosu na Wuhan-Hu-1 jedan je od dva vjerovatna progenitora za sve trenutno poznate ljudske viruse SARS-CoV-2. Vremenska linija je ovdje jako bitna. Ako su sekvencirani u decembru 2019., onda je to veoma važno jer Kina tvrdi da SARS-CoV-2 nije otkriven do 30. decembra”, rekao je dr. Bloom.

“S druge strane, ako su sekvencirani početkom 2020. godine, mogli bi biti kontaminirani nekim ranim uzorcima pacijenata i još uvijek biti u skladu s vremenskim okvirom kineske vlade. Čini se da trenutno nema dovoljno informacija za određivanje precizne vremenske linije kako bi se napravila razlika između njih. Sve što možemo reći je da su ovi uzorci kontaminirani u Sangon Biotechu nekim ranim virusima SARS-CoV-2, od kojih su neki izgleda bili iz uzoraka uzgojenih u laboratoriju”, dodao je Bloom.

Mađarski znanstvenici kažu da su Kinezi odmah uklonili uzorke iz genetske baze podataka, nakon što je prvi put ukazano na neslaganje u podacima o sekvenciranju, iako su u međuvremenu vraćeni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,