Srijeda, 5. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kurdi objavili: Ubili smo desnu ruku al-Bagdadija

Milicija sirijskih Kurda YPG objavila je večeras da je glasnogovornik džihadističke skupine Islamske države Abu al-Hasan al-Muhadžir ubijen u zajedničkom napadu Kurda i američkih snaga na sjeveru Sirije. 

Sirijske demokratske snage (SDF), čija je YPG glavna sastavnica, objavile su da su metu gađale blizu sirijskoga pograničnog mjesta Jarablus, a prema obavještajnim podacima koje su im dostavili SDF i američka vojska, prenosi HINA.

Glavni zapovjednik SDF-a Mazloum Abdi rekao je da je napad “nastavak prethodne operacije” u kojoj je ubijen Abu Bakr al-Bagdadi, vođa IS-a.

Odbjegli čelnik IS-a Abu Bakr al-Bagdadi poginuo je u operaciji američkih specijalnih snaga na sjeveroistoku Sirije u noći na nedjelju, što je zadalo težak udarac toj džihadističkoj skupini.

On je na Twitteru napisao da je glasnogovornik uzet za metu u selu Ain al-Bayda na sjeveru pokrajine Alep i da je bio desna ruka al-Bagdadija.

Informacije koje su se pokazale korisne za ovu operaciju, u kojoj je sudjelovalo 8 helikoptera, dali su Kurdi, a Rusija je otvorila svoj zračni prostor, kazao je ranije u nedjelju američki predsjednik Donald Trump te je, osim Rusiji, na potpori zahvalio Siriji, Turskoj i Iraku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje