Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kuba: U velikom požaru naftnog skladišta 17 nestalih i 77 povrijeđenih

Preuzmite sliku

Sedamnaest osoba se vode kao nestale, a 77 je povrijeđeno u velikom požaru koji je buknuo u naftnom skladištu kada je u njega udario grom na zapadu Kube koja je u subotu uputila poziv za međunarodnu pomoć.

Sedamnaestorica nestalih su “vatrogasci koji su bili na području najbližem mjestu požara” kada se dogodila eksplozija, saopštio je ured kubanskog predsjednika koji je “zatražio pomoć i savjet prijateljskih zemalja koje imaju iskustva u naftnom sektoru”.

Predsjednik Miguel Diaz-Canel ocijenio je na Twitteru da bi gašenje požara “moglo potrajati”.

Troje povrijeđenih je u kritičnom stanju, troje u veoma teškom, a 12 je zadobilo teže povrede, piše službeni list Granma.

Požar je buknuo u petak navečer kada je grom pogodio jedan od spremnika naftnog skladišta u predgrađu Mantazasa, grada sa 140.000 stanovnika, stotinjak kilometara istočno od Havane. Vatra se zatim proširila na drugi spremnik.

Kako navodi Granma, “gromobranski sistem nije mogao preuzeti snažno električno pražnjenje”.

Mario Sabines Lorenzo, guverner Matanzasa, rekao je da je oko 800 ljudi evakuisano.

Asbel Leal, direktor Kubanske naftne unije (CUPET), rekao je da je u trenutku nesreće u prvom spremniku bilo “oko 26.000 kubnih metara domaće sirove nafte, ili oko polovine njegova kapaciteta”. U drugom spremniku bilo je 52.000 kubnih metara loživog ulja.

Po njegovim riječima, na Kubi još nije bilo požara “ovakvih razmjera”.

S tog se skladišta opskrbljuje elektrana Antonija Guiterasa, najveća na Kubi, ali njezino napajanje nije prekinuto, dodaje Granma.

Požar se događa u času kada je otok od maja ima teškoća u opskrbi zbog povećane potrošnje struje zbog ljetnih vrućina.

Vlasti su uvele restrikciju električne energije koja u nekim dijelovima traje po 12 sati, zbog čega su stanovnici ljutiti i dosad su organizovali dvadesetak protestnih okupljanja. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,