Subota, 21. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kriza u Afganistanu: Potrebna hrana za šest miliona ljudi, od kojih polovinu čine djeca

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) saopćio je da je ove godine u Afganistanu zabilježena velika suša, kao nikada ranije. U saopćenju se navodi da je za šest miliona ljudi, od kojih polovinu čine djeca, hitno potrebno dostaviti humanitarnu pomoć, prenose agencije.

Alisson Parker, predstavnica UNICEF-a u Afganistanu, istakla je da su oružani sukobi u toj zemlji, koji traju već decenijama, ostavili strašne posljedice na sve ljude, posebno na djecu.

Upozorila je da je 2018. godina bila posebno teška zbog nasilja, sukoba, velike suše, nedostatka hrane i sve većeg siromaštva, prenosi Fena.

Istakla je i da više od tri miliona djece ne može pohađati školu, od čega oko 60 posto čine djevojčice.

Napomenula je da je samo u prva tri mjeseca ove godine poginulo i ranjeno oko pet hiljada djece, što je jednako broju iz čitave prošle godine.

Podsjetila je da će sukobi u toj zemlji naredne 2019. godine ući u 40. godinu, apelirajući na međunarodnu zajednicu da pomogne kako bi se zaustavio rat u Afganistanu.

Portparol UNHCR-a Babar Baloch je također izjavio da je ova agencija zračnim putem pokrenula akciju pomoći kako bi pomogla stanovnicima Afganistana koji se suočavaju sa sukobima i velikom sušom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,