Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kralj Charles svom osoblju isplaćuje bonus zbog većih životnih troškova

Preuzmite sliku

Osoblje koje radi za britanskog kralja Charlesa III dobit će bonus do 600 funti kao pomoć, usred sve većih troškova života u kriznim vremenima.

Tabloid The Sun je objavio da će ukupni bonusi, koji će biti isplaćeni ovog mjeseca povrh regularne plate, iznositi više desetina hiljada funti i da potječu iz kraljevog privatnog prihoda.

List ističe da se za isplatu ne koristi novac poreskih obveznika. Osoblje koje godišnje zarađuje manje od 30.000 funti dobit će jednokratnu svotu u iznosu od 600 funti, oni koji godišnje zarade između 30.000 i 40.000 funti dobit će 400, a svi kojima godišnja plata iznosi između 40.000 i 45.000 funti dobit će bonus od 350 funti, piše The Sun.

Osoba bliska kraljevskoj porodici je rekla da kralj daje novac iz vlastitog džepa svojim zaposlenima sa najnižim primanjima. Na taj način želi da im pomogne da se nose sa životnim troškovima u krizno doba.

Prrema podacima kraljevske porodice za period od 2020. do 2021. u palatama puno radno vrijeme radi 491 radnik, čija plata ide iz Sovereign Granta, naknade koju za podršku kralju i za njegove zvanične dužnosti godišnje daje vlada.

Ukupan iznos koji se izdvaja za plate iznosi 23,7 miliona funti. U junu je kraljevski izvor rekao da je kraljevska porodica “vrlo svjesna“ krize koja pogađa naciju i da tadašnji princ od Walesa problemu posvećuje veliku pažnju. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,