Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kralj Charles III prvi put se obratio naciji

Preuzmite sliku

Kralj Charles III obratio se večeras prvi put naciji po preuzimanju te dužnosti nakon što je jučer u 96. godini preminula njegova majka britanska kraljica Elizabeta II.

On je odao počast svojoj majci, kazavši da zna da je njena smrt donijela mnogo tuge koju i sam dijeli sa svima koji to osjećaju, prenosi BBC.

Podsjetio je da je na dužnost stupila dok se Velika Britanija, ali i svijet još uvijek oporavljalo od posljedica razornog Drugog svjetskog rata, a u posljednjih 70 godina bila je svjedokom kako se svijet mijenjao.

– Tokom svog života, njezino veličanstvo Kraljica, moja voljena majka, bila je inspiracija i primjer meni i cijeloj mojoj obitelji. Dugujemo joj najiskreniji dug koji svaka porodica može imati prema svojoj majci, za njenu ljubav, privrženost, vodstvo i primjer – dodao je.

Njezina predanost i odanost kao suverena vladarka nikada se nije pokolebala, kazao je kralj, u vremenima promjena i napretka, u vremenima radosti i slavlja, ali ni u vremenima tuge i gubitka.

Njegov govor snimljen je nešto ranije u Buckinghamskoj palači, a u vrijeme njegovog obraćanja počelo je bogoslužje u katedrali svetog Pavla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,