Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u SAD-u: Sve više zaraženih zatvorenika i stražara

Preuzmite sliku

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je svakim novim danom sve veći broj zaraženih i umrlih od posljedica koronavirusa (COVID-19), a posljednjih dana je značajno porastao i broj inficiranih zatvorenika u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako navode američki mediji, posebno je teška situacija u New Yorku, epicentru epidemije u SAD-u, gdje je u tamošnjim zatvorima sve više zaraženih zatvorenika ali i stražara.

Poseban problem predstavlja i činjenica da u zatvorima nemaju dovoljno zaštitne opreme, poput rukavica, maski za lice i dezinfekcijskih sredstava.

Američki mediji posebno napominju da prenatrpanost u američkim zatvorenima dodatno doprinosi širenju virusa unutar zatvorskih ćelija.

Prema najnovijim podacima, od 22. marta do danas u SAD-u je u zatvorima zabilježeno 230 zatvorenika zaraženih koronavirusom i preko 130 slučajeva zaraze zatvorskog osoblja.

Samo u zatvorima u New Yorku je inficirano 130 zatvorenika i oko 100 stražara, a već se vode i rasprave da zatvorenici stariji od 50 godina i oni koji su počinili lakša krivična djela budu pušteni na slobodu zbog stalnog širenja pandemije.

Prema navodima američkih medija, prošle sedmice je prema sličnim kriterijima na slobodu pušteno oko 450 zatvorenika.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) su u posljednja 24 sata preminule 322 osobe zaražene novim tipom koronavirusa. Posljednji podaci koje je objavio Univerzitet Johns Hopkins pokazuju kako je u posljednja 24 sata potvrđeno 18.369 novih slučajeva zaraze, čime je broj zaraženih povećan na 143.055. Ujedno u istom periodu preminule su 322 osobe, čime je broj smrtnih slučajeva povećan na 2.513.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,