Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus bi mogao izazvati recesiju u SAD-u

Preuzmite sliku

Najduža ekonomska ekspanzija u američkoj historiji preživjela je veliki trgovački rat sa Kinom, katastrofalni cunami u Japanu i veliki pad cijena nafte na međunarodnom tržištu. Brzo širenje koronavirusa predstavlja još jedan ozbiljan test za američku ekonomiji.

Nova zdravstvena kriza prijeti da zatamni najsvjetliji dio ekonomije Sjedinjenih Država, a to su američki novčanici.

Stabilna potrošnja američkih kupaca jedino je što je Sjedinjene Države držalo izvan recesije u jeku američko-kineskog trgovačkog rata prošle godine. Mnoge fabrike su propale. Poslovna potrošnja se smanjila, ali su Amerikanci ipak nastavili kupovati.

Postoji rizik da bi strah od koronavirusa u Sjedinjenim Državama mogao to preokrenuti, nanoseći još jedan udarac trenutno krhkoj svjetskoj ekonomiji i prijeteći recesijom u Americi.

Nije teško uvidjeti kako izbijanje epidemije koronavirusa, kao u Južnoj Koreji i Italiji, može natjerati Amerikance da se primire, pri čemu će doći do ograničavanja posjeta restoranima, tržnim centrima i aerodromima.

Ovakav potencijalni scenario izazvao je strah kod investitora širom svijeta, zbog čega je došlo do pada vrijednosti dionica u toku sedmice.

‘Američki potrošači predstavljaju tampon zonu između ekonomije koja raste i one koja ne raste. Ako se američki potrošači prepadnu, a koronavirus će biti pravi test za to, onda će se dogoditi recesija’ – rekao je Mark Zandi, glavni ekonomist u Moody's Analyticsa, za CNN Business.

U svjetlu posljednje krize, Zandi je ove sedmice povećao vjerovatnost recesije u Sjedinjenim Državama tokom prve polovine 2020. godine sa 20 na 40 posto.

‘Ako ovo preraste u pandemiju i ako se proširi po SAD-u, ne vidim da postoji način da izbjegnemo ekonomsku krizu’ – rekao je on.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,