Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Korona virus: Sljedeća pandemija bi mogla da bude još smrtonosnija, upozorava izumiteljka vakcine AstraZeneca

Preuzmite sliku

Naredne pandemije bi mogle da budu još smrtonosnije od pandemije korona virusa, upozorava naučnica koja je učestvovala u stvaranju vakcine AstraZeneca.

Moramo obezbijediti više sredstava za pripremu za pandemije kako bismo izbegli traćenje dosadašnjeg napretka, rekla je profesorka Sara Gilbert za BBC.

Također, upozorila je da se vakcine mogu pokazati kao manje efikasne protiv omikron soja. Ljudi bi trebalo da budu oprezni dok ne upoznamo bolje ovaj soj, dodala je Gilbert.

„Virusi će i u budućnosti ugrožavati naše živote. Istina je da naredni virus može biti gori od ovog. Može biti zarazniji ili smrtonosniji od korona virusa, ili oba. Ne smijemo da dozvolimo da prođemo kroz sve ovo, a onda shvatimo da su ekonomski gubici ogromni i da ponovo ne izdvojimo dovoljno novca za pripremu za pandemije. Ne smijemo protraćiti napredak koji smo ostvarili i znanje koje smo stekli tokom ove pandemije”, poručila je ona.

Omikron soj sadrži S protein sa mutacijama koje dovode do toga da se virus lakše prenosi, navela je Gilbert.

„Ali ima i drugih promjena i to možda znači da su antitijela stvorena vakcinacijom ili zaražavanjem drugih sojeva manje efikasna u borbi protiv ovog soja korona virusa.

„Dok ne saznamo više, trebalo bi da budemo oprezni i da preduzimamo mjere kojima bi se usporilo širenje ovog novog soja”, smatra naučnica sa Univerziteta u Oksfordu.

Ipak, smanjen nivo zaštite od infekcije ili razboljevanje sa blagim simptomima ne znači nužno da ste manje zaštićeni od oboljenja sa ozbiljnijom kliničkom slikom ili smrti, dodaje. Munjevit napredak u dostavljanju vakcina i lijekova tokom pandemije bi trebalo da postane standard, smatra Sara Gilbert.

Naučnica dodaje da ne vidi prepreku za stvaranje univerzalne vakcine protiv gripa kojom bi se otklonili rizici od ove bolesti. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,