Petak, 6. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Korona uništava „posao“ meksičkih kartela

Preuzmite sliku

Zatvorene granice i ograničenje vazdušnog saobraćaja doveli su do eksplozije cijena droge. To osjećaju narko-karteli kojima nedostaje i sirovina za sintetičke droge. Zato se povećava broj pljački i borbi za teritoriju.

Nema onoga što se ne može naći na pijaci Tepito, kažu Meksikanci. Odjeća poznatih firmi, monitori i televizori, igračke, naočare, dronovi, mobilni telefoni, samo su mali dio onoga što se može kupiti u najvećoj prodavnici pod vedrim nebom u Meksiko-sitiju. Većina tih stvari su kineske kopije zapadnih proizvoda, a „ispod tezge” se prodaju droga i oružje, piše DW.

Lavirint uličica i štandova se nalazi pod kontrolom organizovanog kriminala. Banda koja trenutno tamo vodi glavnu riječ zove se „Union tepito”. Onaj ko hoće tamo da prodaje, plaća toj bandi „taksu”. Već i na taj način kriminalci nedjeljno prihoduju stotine hiljada pezosa.

 • Cijene bez konkurencije

  Jer, u Tepitu se proizvodi prodaju bez garancije i fiskalnih računa. Zato su cijene toliko povoljne da se između tezgi stalno tiskaju nepregledne gomile kupaca.

  Sada je kupaca neuporedivo manje, a i isporuke iz Kine već dva mjeseca kasne. „Naši posrednici su morali da obustave letenje za Kinu, pa više nemamo mnogo robe i umjesto nje prodajemo domaće i američke proizvode”, rekao je za TV Televisa prodavac tašni Edson Navaro.

  Prodaja je pala za 50 odsto. No, kriminalni klan i dalje traži od prodavaca „kiriju”, pa su prodavci u teškoj krizi. Kriminalci su počeli sa kidnapovanjima i ubijanjem onih koji im ne plaćaju redovnu sumu. Prema medijskim izvještajima, jedna grupa trgovaca se obratila gradskoj upravi i zatražila da ih štiti nacionalna garda.

 • Zapela je i isporuka droge iz Kine

  Korona-virus je zaustavio i isporuke hemikalija iz Kine – onih koje služe za proizvodnju sintetičkih droga, posebno fentanila koji je zamjena za opijum. Kineska provincija Hubei je bila jedan od velikih centara za poslove sa drogom. Prema izvještaju portala „Insight crime”, taj problem je pogodio prije svega velike kartele: Sinaloa i Halisko nueva generasion (CJNG).

  List Riodose piše da je vođa kartela Sinaloa, Majo Zambada, naredio da se drastično povećaju cijene sintetičkih droga. Tako pola kilograma metamfetamina poznatijeg kao kristal met, košta 567 umjesto dosadašnjih 95 eura.

  Šverc droge u SAD je takođe dijelom prekinut. „Prije pet dana smo posljednji put prenijeli nešto, i to samo tri kilograma. Imamo dogovore sa graničnom policijom i naši šverceri znaju koje prelaze moraju da koriste. Ali, sada su mnogi prijelazi zatvoreni, pa je posao postao rizičniji”, rekao je za internet-portal Blogdelnarko jedan švercer iz Meksikalija.

 • Manje letova, više kontrole

  Pošto je ukinuto mnogo letova iznad Latinske Amerike, organi bezbjednosti mnogo lakše na radarima prepoznaju švercerske avione. Tako je, na primjer, prije nekoliko dana u Hondurasu lociran mali avion natovaren drogom koji je morao da prinudno sletjeti – dolazio je iz Kolumbije a bio je prijavljen kao ambulantno vozilo.

  Portal Insight crime piše da je virus stavio kartele na tešku probu. „Velike organizacije poput CJNG koje operišu u mnogim privrednim granama i regionima lakše podnose teškoće i recesiju”, piše tamo.

  Iako nasilja više nema u udarnim vijestima, ono se nije smanjilo. Prošlog utorka je ubijena jedna novinarka iz Verakruza. Od uvođenja karantina 23. marta ubijeno je, prema zvaničnim informacijama, 646 ljudi. Prošle godine je bilo u prosjeku 95 ubistava dnevno.

  Proteklih nedjelja se povećao i broj pljački. U saveznim državama Gereru i Mičoakanu, ponovo su se rasplamsale borbe bandi za teritoriju. Eksperti smatraju da će sada biti više međusobnih obračuna klanova i više pljački i provala. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,