Srijeda, 23. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kongres izglasao opoziv Donalda Trumpa!

Glasalo se o dvije tačke opoziva optužnice za opoziv koju je sastavio i izglasao Kongresni odbor za pravosuđe: zloupotrebi ovlasti i opstruiranju Kongresa

 Predstavnički dom američkog Kongresa večeras je, oko 20 sati po lokalnom vremenu, izglasao opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Bitno je naglasiti da to još uvijek ne znači da je Trump smijenjen s dužnosti. O njegovoj smjeni odlučivat će Senat, no protiv Trumpa je sada službeno pokrenut opoziv (eng. impeachment). Ovo je treći put u historiji da je Kongres izglasao opoziv predsjednika.

Glasalo se o dvije tačke opoziva optužnice za opoziv koju je sastavio i izglasao Kongresni odbor za pravosuđe: zloupotrebi ovlasti i opstruiranju Kongresa.

230 zastupnika glasalo je za opoziv – demokrati su glasali s 229 glasova za, a pridružio im se jedan nezavisni zastupnik. Nijedan republikanac nije glasao za opoziv Trumpa. 197 zastupnika glasalo je protiv opoziva – svi republikanci, zajedno s još dvoje demokrata.

Trump će biti smijenjen s dužnost tek ako njegov opoziv potvrdi gornji dom Kongresa – Senat. U njemu će se održati svojevrsno kvazisuđenje, u kojem će svih 100 senatora biti porota, predsjednik Vrhovnog suda John Roberts će biti sudac, a lideri Predstavničkog doma preuzet će ulogu tužiteljstva.

Vođa većine Mitch McConnell imat će glavnu ulogu u postavljanju pravila suđenja. Budući da Trumpovi republikanci u Senatu imaju većinu, a za potvrdu opoziva potrebna je ne obična, nego čak dvotrećinska većina, izgledi da Trump zaista bude smijenjen vrlo su tanki.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,