Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koncerti za Guaida i za Madura na 300 metara udaljenosti

Preuzmite sliku

Koncert koji je najavila venecuelanska vlada na granici s Kolumbijom održat će se na mostu Tienditas, samo 300 metara od koncerta koji je organizirao britanski milijarder Richard Branson kao podršku ulasku humanitarne pomoći u zemlju.

“Ono što rade s druge strane granice je njihov problem. Mi ćemo braniti naš teritorij”, rekao je u srijedu dužnosnik Diaro Vivas, na mostu koji povezuje Urenu u Venecueli i Cucutu u Kolumbiji.

Dodao je da će se koncert ‘Ne dirajte Venecuelu’ održati na tom mostu, a ne kao što je ranije bilo najavljeno na mostu Simon Bolivar, glavnom pješačkom prijelazu između dvije zemlje.

Koncert bi trebao trajati tri dana, petak, subotu i nedjelju, umjesto najavljena dva dana. Još se ne zna ko će nastupati.

Dva koncerta će dijeliti samo most Tienditas, dug 280 metara koji dvije sedmice blokiraju venecuelanske vlasti.

Diaro Vivas je “provokacijom” nazvao inicijativu Bransona za skupljanje novca za venecuelanski narod, na poziv opozicionog vođe, Juana Guaida, kojega privremenim predsjednikom priznaje pedesetak zemalja.

Na koncertu ‘Venezuela Aid Live’ očekuje se nastup nekoliko međunarodnih zvijezda, među kojima Petera Gabriela, Alejandro Sanza i Miguela Bosea.

Nastup, koji bi trebali pratiti predsjednici Kolumbije i Čilea, podsjeća na globalni koncert Boba Geldofa iz 1985. ‘Live Aid’ na kojem je prikupljan novac za gladne u Etiopiji.

Predsjednik Nicolas Maduro ne dopušta ulazak humanitarne pomoći koju koju šalju Sjedinjene Američke Države i koja je uskladištena u Cucuti, jer u tome vidi uvod u vojnu intervenciju kojoj je cilj njegovo svrgavanje s vlasti.

Juan Guaido neprestano poziva vojsku da ne blokira tu pomoć čiji je ulazak u zemlju najavio za subotu pod svaku cijenu. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,