Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Konačno potvrđeno gdje je pobjegao bivši predsjednik Afganistana: “Došao je sa 169 miliona dolara”

Preuzmite sliku

Haotične scene i u srijedu stižu oko aerodroma u Kabulu dok zapadne vlade žure s izvlačenjem svojih građana i afganistanskih saradnika, privilegija koju je imao predsjednik Afganistana koji je na sigurnom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iz zračne luke su u proteklih sati poletjeli francuski, nizozemski, njemački, španjolski, češki i poljski avioni.

Novinari s terena javljaju o pucnjavi pred aerodrom koji kontrolišu američke snage.

Neimenovani zapadni dužnosnik izjavio je Reutersu da je u posljednja 24 sata evakuisano oko 5000 diplomata, zaštitara, humanitarnih radnika i Afganistanaca koji se boje osvete talibana.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata potvrdilo je da je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani u toj zaljevskoj zemlji.

“Ministarstvo može potvrditi da je primilo predsjednika Ghanija i njegovu porodicu na humanitarnim osnovama”, stoji u saopćenju.

Ghani je pobjegao iz zemlje u nedjelju poslijepodne dok su talibani ulazili u Kabul, no dosada se nije znalo gdje je.

Afganistanski veleposlanik u Tadžikistanu je u srijedu ustvrdio da je sa sobom odnio 169 miliona dolara. Ghanijev bijeg je nazvao “izdajom domovine i naroda”, prenosi BBC.

Talibani su u utorak u pomirljivom tonu rekli da žele miroljubive odnose s drugim državama i da će poštivati prava žena u okviru islamskog zakona. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje