Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Konačna odluka: Twitter trajno suspendovao Trumpov profil

Preuzmite sliku

Više od 300 uposlenika društvene mreže Twitter potpisalo je internu peticiju kojom se poziva da se predsjedniku Donaldu Trumpu trajno zabrani pristup platformi nakon racije na američki Kapitol 6. januara.

Twitter prati odlučnija akcija Facebooka, koji je u četvrtak suspendovao Trumpa na neodređeno vrijeme. Facebook, Twitter, YouTube i druge platforme počeli su uklanjati objave ili ograničavati njegov račun u srijedu nakon što je predsjednik objavio video u kojem hvali svoje pristalice zbog napada na Kapitol.

Ova odluka Twittera je konačna i permanentna.

“Nakon pažljivog pregleda nedavnih tweetova s ​​@realDonaldTrump naloga i konteksta oko njih, trajno smo suspendovali račun zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje”,  rekli su iz kompanije Twitter.

Navodi se da se tweet u vezi s inauguracijom može smatrati daljnjom izjavom da izbori nisu legitimni, što je povreda Twitter smjernica o istinitosti informacije koja dolazi s računa s multimiliomskom publikom. Također se navodi da bi se tweet mogao protumačiti kao da Trumpova navodna naznaka da bi inauguracija bila “sigurna” meta za nasilje jer on ne bi prisustvovao.

Trumpova druga izjava o američkim patriotama sugeriše da “planira i dalje podržavati, osnaživati ​​i štititi one koji vjeruju da je pobijedio na izborima”.

Zabrana Twittera izričito se odnosi na “@realDonaldTrump račun”, a ne lično na predsjednika Donalda Trumpa. Ograničenja za Trumpa odnose se na njegov lični račun, s obzirom na indirektno pozivanje na nasilje, navodi ova kompanija. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje