Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kod više od 190 djece širom svijeta dijagnosticiran misteriozni akutni hepatitis

Preuzmite sliku

Kod 190 djece širom svijeta dijagnosticiran je misteriozni akutni hepatitis čiji uzrok nije poznat, javlja Anadolu Agency (AA).

Početkom aprila prijavljena su 72 slučaja akutnog hepatitisa kod male djece iz Ujedinjenog Kraljevstva, a za kratko vrijeme slučajevi su registrovani u 12 zemalja.

Andrea Amon, direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), informisala je javnost o sve većem broju slučajeva hepatitisa posljednjih sedmica.

Navodeći da je broj djece oboljele od virusa hepatitisa nepoznatog porijekla u svijetu porastao na 190, Amon je navela da je od toga 140 u evropskim zemljama.

Amon je istakla da slučajevi nisu međusobno povezani, tako da porast slučajeva nije zbog međunarodnih putovanja.

Navela je da će ECDC 28. aprila objaviti izvještaj o procjeni rizika po ovom pitanju.

Posljednji slučaj virus hepatitisa, koji je prvi put registrovan u Ujedinjenom Kraljevstvu početkom aprila, otkriven je kod djeteta u Japanu.

Uzrok bolesti, koja izaziva tešku upalu jetre, još uvijek nije poznat, niti se zna kako se prenosi, ali su u toku mnoga istraživanja. U svim do sada otkrivenim slučajevima akutnog hepatitisa, djeca su bila imuna, takve infekcije su bile normalne, a nekoliko djece imalo je infekciju adenovirusom ili SARS-CoV-2, ili oboje, isključujući najčešće uzročnike hepatitisa. Radi se o hepatitisu od A do E virusa i drugih patogena.

Prijavljeno je da su djeca kod kojih je virus otkriven u posljednjih mjesec dana imala simptome poput žutice, proljeva, povraćanja i bolova u stomaku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje