Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kod Pompeja pronađena očuvana ‘soba za robove’

Preuzmite sliku

Arheolozi su u jednoj vili nedaleko od Pompeja pronašli sobu sa krevetima i drugim predmetima koji ukazuju na način života robova u gradu koji je uništen u vulkanskoj erupciji 79. godine nove ere.

Soba, koja je odlično očuvana, sadrži tri drvena kreveta i niz drugih predmeta uključujući amfore, keramičke i noćne posude.

“Ovo novo značajno otkriće doprinosi našem boljem razumijevanju svakodnevnog života stanovnika drevnih Pompeja, posebno one klase o kojoj se tako malo zna”, rekao je italijanski ministar kulture Dario Franceschini.

Na vrhu kreveta, arheolozi su otkrili drveni sanduk u kojem su bili metalni i platneni predmeti koji su mogli biti dio konjske opreme, dok je na jednom krevetu pronađena osovina za kočije.

Dva kreveta bila su dugačka 1,7 metara, dok je treći bio samo 1,4 metra, što ukazuje da je sobu možda koristila mala porodica robova, navelo je Ministarstvo kulture.

 • Prostorija od 16 kvadratnih metara, sa malim prozorom postavljenim visoko, služila je i kao skladišni prostor, sa osam amfora koje su pronađene uvučene u uglove.

  Ova “soba za robove” nalazi se nedaleko od mjesta gdje je pronađena ceremonijalna kočija početkom godine, nedaleko od štala drevne vile na lokacija Civita Giuliana, oko 700 metara sjeverno od zidova drevnih Pompeja.

  Prema zakonima starog Rima, robovi su smatrani imovinom i nisu imali nikakva prava.

  Pompeji, 23 kilometra jugoistočno od Napulja, bili su dom za oko 13.000 ljudi kada su zatrpani pepelom, šljunkom, kamenjem i prašinom tokom erupcije vuklana Vezuv 79. godine nove ere.

  Lokalitet, otkriven tek u 16. vijeku, ponovo je postao “meta” arheoloških aktivnosti čiji je cilj da zaustave godine propadanja i zanemarivanja. (RSE)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,