Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ko su preostala trojica u slučaju ubistva Georgea Floyda?

Preuzmite sliku

Nove optužnice podignute su protiv sve četvorice otpuštenih policajaca koji su bili prisutni za vrijeme ubistva crnog Amerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu, objavio je u srijedu državni tužilac Minnesote Keith Ellison, piše Index.hr.

Optužnica protiv Dereka Chauvina pooštrena je s trećeg na ubistv drugog stepena. Policajac, koji je koljenom pritiskao Floydov vrat i ugušio ga, prije je bio optužen za ubistvo iz nehata, a sad za ubistvo bez namjere.

Ostala trojica policajaca suočena su s optužnicom za pomaganje i poticanje na ubistvo, kao i za pomaganje i poticanje na ubistvo drugog stepena. Prekršaji u obje optužnice navedeni su nako “nenamjerni”. Policija ih je privela. To su Tou Thau, Alexander Kueng i Thomas Lane.

Ko su policajci koji su sudjelovali u ubistvu Georga Floyda?

Otkad se dogodilo Floydovo ubistvo, do svih aktera ove priče nemoguće je doći. No lokalni Star Tribune pronašao je neke osnovne informacije.

Derek Chauvin je 44-godišnjak koji je uz policijski posao radio i kao zaštitar u jednom noćnom klubu. Navodno u istom gdje i George Floyd, no nema dokaza da su se njih dvojica poznavala. No vlasnica tog noćnog kluba istakla je da je Chauvin često probleme rješavao primjenom sile. Odnosno, “koristio je suzavac i nekonvencionalne metode” kada one nisu bile potrebne.

Chauvin je oženjen, ali njegova žena Kellie ubrzo nakon ubistva izdala saopćenje u kojem je izjavila da se nakon deset godina braka rastaje od Dereka.

 • Derek i njegova žena Kellie prije su radili s nekretninama. Oboje imaju aktivne licence za rad u tom području i oboje su radili za firmu ReMax Results u Woodyburyju. Derek je još radio i za Apple Valley i Realty Group. Licenca mu trenutno nije aktivna. Glasnogovornica Realty Groupa Stacy Bettison kratko je komentarisala da je Derek za njih radio kao nezavisni vanjski saradnik oko šest mjeseci, između 2018. i 2019. godine.

  U 19 godina službe za policiju Minneapolisa Chauvin je imao više do 15 prijava na njegov rad. Za sve prijave prošao je nekažnjeno, a policijska arhiva kaže da nije bilo dokaza da ga se suspenduje. Policija Minneapolisa nikada nije objavila te podatke javno.

  Chauvin i prije učestvovao u slučajevima kada je policija primjenjivala silu i ubijala ljude

  Chauvin je 2011. godine bio među policijskim službenicima koji su učestvovali u pucnjavi u kojoj je policajac Terry Nutter pucao i ranio Leroya Martineza. Prema policijskom izvještaju tog događaja, Nutter je pucao nakon što je Martinez, koji je učestvovao u više pucnjava ranije, podigao svoj pištolj i nije ga htio baciti na tlo.

  Tri godine ranije, 2008., Chauvin je pucao i ranio Ira Latrell Toles tokom izlaska na mjesto događaja. Kada su Chauvin i njegov kolega stigli u apartmansko naselje na jugu Minneapolisa, Toles bio u kupaonici. Chauvin je na silu ušao u njegov apartman, Toles je navodno krenuo zgrabiti Chauvinov pištolj nakon čega je on opucao i smjestio mu hitac u stomak. Ranio ga je.

  Chauvin je 2006. godine imao još jednu situaciju nalik prijašnjim. On i petorica kolega izašli su na teren nakon 911 poziva u kojem se opisalo probadanje nožem nekoga u južnom Minneapolisu. Osumnjičeni, Wayne Reyes, pokušao je pobjeći svojim kamionom, a onda su ga zaustavili. Policija je kazala da je Reyes pokušao posegnuti za sačmaricom i pucati prema policajcima. Nekoliko policijskih službenika ispalilo je hice i ubilo Reyesa.

  Policajac Lane dolazi iz policijske porodice, djed mu je bio detektiv. Na njega i Kuenga niko se nije žalio

  Što se policajca Thomasa Lanea tiče, nema previše informacija. Star Tribuneu se javio samo član porodice koji je htio ostati anoniman te je jedino kazao da je Lane pogrešno predstavljen u javnosti.

  “Devastirani smo. Naša cijela porodica se osjeća užasno. To nije on. To nije za šta se borio cijeli život”, kazali su.

  Lane je opisan kao 37-godišnjak iz regije Twin Cities u Minnesoti koji je “saosjećajan, zabavan i pronicljiv”. Oženio se 2018. godine i bio je uzbuđen oko svoje karijere i proširenja porodice. Laneov djed Donald M. Mealey bio je detektiv u policiji Minneapolisa, umro je 2008. godine u 92. godini života. Preostali članovi Laneove obitelji također su radili u policiji toga grada.

  Licencu za rad u policiji dobio je prošlog augusta.

  “Ne postoji ništa loše u njemu. Ovo je užasno i osjećam se užasno zbog života koji je izgubljen i zbog Floydove porodice. Nisu svi policajci loši. Lanea se sada kategorizira onako kako se to ne bi trebalo.”

  Kao i Lane, i 26-godišnji Kueng je također dobio licencu za rad u policiji u augustu. Niko dosad nije imao pritužbe na njihov rad. Na poziv porodice Kueng, javio se član porodice koji nije ništa htio komentarisati.

  Thao bio dio policijske brutalnosti u prošlosti, izvukao se za optužbe prebijanja i hapšenja bez naloga novčanom nagodbom

  I posljednji policajac, Thao, je 34-godišnjak protiv kojeg je podneseno šest pritužbi na njegov rad. Pet ih je zatvoreno bez suspenzije, ali jedna je bila otvorena za vrijeme incidenta s Floydom i otkaza kojeg je dobio nakon toga.

  Thao je bio dio tužbe za policijsku brutalnost 2017. godine. Navodno je s još jednim policajcem 2014. godine priveo Lamara Fergusona bez naloga za hapšenje. Navodno su ga policajci prebili, slomili mu zube i onda mu stavili lisice. Policija Minneapolisa je platila 25.000 dolara i nagodila se u toj tužbi.

  Maksimalna kazna do 40 godina zatvora

  Prvostupanjsko ubistvo zahtijeva dokaz o planiranju zločina. Za drugostepeno, nenamjerno ubistvo, može se dobiti maksimalna kazna od 40 godina zatvora. Za trećestepeno ubistvo maksimalna kazna je 25 godina. Pomaganje i poticanje na ubistvo spada pod istu kategoriju, pa su im maksimalne kazne iste kao i za prethodno navedene zločine.

  Thao je snimljen kako gleda Chauvina dok guši Floyda i pritišće mu vrat koljenom. Kueng je bio među prvim policajcima koji su stigli na mjesto događaja i pomogao je ostalima da se Floyda obruši na zemlju. Lane je držao pištolj uperen prema Floydu prije nego li su mu stavili lisice, a kasnije je više puta pitao ostale policajce, pretežno Chauvina, treba li Floyda okrenuti na stranu kada je postajao neresponzivan.

  Optužnice su podignute samo nekoliko dana nakon što je guverner Minnesote Tim Walz zatražio da Keith Ellison, državni tužilac Minnesote, preuzme slučaj. Do nedjelje ga je vodio okružni tužilac Hennepina, Mike Freeman.

  Floyd se nije opirao hapšenju, policajci se oglušili na njegove pozive upomoć

  U optužnicama se navodi da je Floyd bio miran i nije se opirao hapšenju prije nego ga je Chauvin počeo gušiti koljenom pritisnutim na vratu. Također se navodi da je Floyd tri puta zatražio i to uglavnom vapajima u pomoć, da se policajci maknu s njega dok je ležao na podu. Nijedan od trojice to nije učinio. Štaviše, držali su svoju poziciju praktično od trenutka kad su ga obrušili na tlo, pa do kraja cijele intervencije. Odnosno dok Floyd nije preminuo.

  Floyd je prvoj dvojici policajaca koji su stigli na mjesto događaja – Laneu i Kuengu, rekao da se nije opirao hapšenju, ali nije htio ući u policijsko vozilo jer se požalio da je klaustrofobičan, navodi se u optužnici.

  Porodica i gradonačelnik Minneapolisa pozdravili nadograđene optužnice

  Jedan od advokata koji predstavlja porodicu Floyd, Benjamin Crump, saopćenjem se oglasio o novim optužnicama pohvalivši hapšenje i postupke protiv preostale trojice te podizanje stepena optužnice protiv Chauvina s ubistva trećeg na ubistvo drugog stepena.

  “Ovo je gorak trenutak za porodicu Georga Floyda. Duboko smo zadovoljni činjenicom da je glavni tužilac Keith Ellison u ovom slučaju poduzeo odlučne mjere, uhitivši i optužujući sve policajce koji su doveli do smrti Georga Floyda. Pozdravljamo i nadogradnju optužnice protiv Dereka Chauvina do ubistva drugog stepena.”

  Gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey također je pozdravio nove optužnice.

  “Floydov poziv u pomoć, njegova borba za preživljavanje, prošao je neprepoznat i ne samo da mu nije pomogao jedan policajac, već su se četvorica oglušila na njegove vapaje. Ovaj slučaj ostat će zapamćen kao najhladniji u historiji našeg grada”, napisao je Frey pa dodao:

  “Nismo uspjeli prepoznati Georgeovu ljudskost.”

  Advokati optuženih uglavnom nisu htjeli komentarisati slučaj

  Advokat Dereka Chauvina, Erick Nelson, odbio je komentarisati novosti u Chauvinovoj optužnici. Policajac koji je ubio Floyda, ostao je zatvoren u državnom zatvoru Oak Park Heights.

  Kuengov advokat, Thomas Plunkett, kratko je izjavio da je njegov klijent ispitan te da se predao hapšenju.

  Advokat Earl Gray, koji predstavlja policajca Lanea, također je odbio komentarisati novosti. Thaov advokat, Robert Paule, nije bio dostupan za komentar, navodi Star Tribune. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje