Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ko je uhapšeni najveći kolumbijski narkobos? Nije imao mobitel, evo kako se skrivao

Preuzmite sliku

Najtraženiji trgovac drogom u Kolumbiji i vođa klana del Golfo Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel, uhapšen je u specijalnoj policijsko-vojnoj operaciji u kojoj je poginuo jedan policajac. Ovo hapšenje je vjerovatno najveći udar na narkomafiju u Kolumbiji dosad. 

Kolumbija je za informacije o Otonielovom boravištu ponudila nagradu do 3 milijarde pesosa (oko 800.000 dolara), dok je američka vlada raspisala nagradu od 5 miliona dolara.

Kako večeras javlja BBC, Otoniel će biti izručen SAD-u.

Američki State Department opisao ga je kao “jako naoružanog i iznimno nasilnog”. Postao je vođa zloglasne narkobande nakon što je prvo bio ljevičarski gerilac, prenosi Index.hr.

 • Kolumbijski predsjednik Duque Márquez ranije je potvrdio hapšenje Otoniela u televizijskom obraćanju naciji kazavši kako je “ovo uspredivo samo s padom Pabla Escobara devedesetih”.

  “Otoniel je bio jedan od najopasnijih trgovaca drogom u svijetu koji su izazivali najveći strah, ubica policajaca, vojnika, političara, regrutirao je i maloljetnike”, dodao je, a svoj govor završio je riječima: “Svim kriminalcima i trgovcima drogom: ili se predajte ili ćemo doći po vas”, rekao je Márquez.

  Kako je pao najveći kolumbijski narkobos

  Otoniel je 50-godišnjak. Uhapšen je u ruralnom području kolumbijske regije Uraba, smještene u provinciji Antioquia, blizu granice s Panamom.

 • U operaciji njegovog hapšenja sudjelovalo je 500 vojnika, a upotrebljena su i 22 helikoptera.

  Prema pisanju BBC-a Otoniel je koristio mrežu ruralnih sigurnih kuća. Selio se iz jedne i drugu i tako se skrivao vlastima. Nije koristio mobitel, nego je komunicirao pomoću kurira.

  U prošlosti je policija pronašla posebne ortopedske madrace namijenjene Otonielu u prijašnjim kućama koje je koristio za skrivanje. Navodi se kako je te posebne madrace koristio zbog bolova u leđima koje ima zbog hernije diska.

  El Tiempo je izvijestio da su vlasti prije dvije sedmice uspjele tačno odrediti mjesto na kojem je naposljetku u subotu uhapšen.

  Načelnik Vargas rekao je da je njegovo kretanje pratilo više od 50 obavještajaca pomoću satelitskih snimaka. U potragu su bile uključene američke i britanske agencije.

  Duque je operaciju opisao kao “najveći prodor u džunglu ikada viđen u vojnoj historiji zemlje”.

 • Ko je zapravo Otoniel i kako je postao najveći kolumbijski narkobos

  Rođen u Antioquiji ranih 1970-ih, Otoniel je prošao kroz redove gerilskih i paravojnih skupina – uključujući Farc (Revolucionarne oružane snage Kolumbije), glavnu marksističko-lenjinističku pobunjeničku skupinu, ali i Ujedinjene snage samoobrane Kolumbije (AUC), što je krajnje desna paravojna organizacija i banda za krijumčarenje droge.

  Kada se AUC raspao 2005., počeo je raditi za narkobosa Daniela Rendóna Herrera, poznatog kao Don Mario, šefa Urabeñosa, narkobande koja je kasnije postala poznata kao Zaljevski klan.

  Otoniel je tada preuzeo kontrolu nad grupom nakon što je njezinog prethodnog vođu ubila policija u raciji na novogodišnjoj zabavi prije gotovo 10 godina.

 • Kolumbijske snage sigurnosti označile su tu bandu kao najmoćniju kriminalnu organizaciju u zemlji, dok je vlasti u SAD-u opisuju kao “jako naoružanu i iznimno nasilnu”.

  Banda, koja djeluje u mnogim provincijama i ima velike međunarodne veze, bavi se krijumčarenjem droge i ljudi, ilegalnim iskopavanjem zlata i iznudom.

  Vjeruje se da ima oko 1800 naoružanih članova, koji su uglavnom regrutirani iz krajnje desnih paravojnih skupina. Članovi su uhapšeni u Argentini, Brazilu, Hondurasu, Peruu i Španjolskoj.

  Banda kontroliše mnoge rute koje se koriste za krijumčarenje droge iz Kolumbije u SAD, pa čak i do Rusije.

 • Kolumbijska vlada, međutim, vjeruje da je svojim djelovanjem desetkovala Otinelovu organizaciju, prisiljavajući mnoge vodeće članove da se skrivaju u udaljenim regijama u džungli.

  Otoniel se sada suočava s brojnim optužbama, uključujući slanje pošiljki kokaina u SAD, ubijanje policajaca i novačenje djece.

  Optužen je u SAD-u 2009. godine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,