Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ko će sutra osvojiti Nobelovu nagradu za mir?

Preuzmite sliku

U petak će u Norveškoj biti dodijeljena Nobelova nagrada za mir, dok na kontinentu bjesni najveći rat u Evropi u posljednjih sedam decenija, piše CNN.

Tekući sukob Rusije u Ukrajini znači da će se ovogodišnja objava svrstati među najposjećenije i najkomplikovanije odluke koje je Norveški Nobelov komitet donio u posljednje vrijeme, prenosi Tuzlanski.ba.

Dodjela nagrade za mir, jednog od najpoželjnijih priznanja čovječanstva često služi kao ponuda nade u nesigurnim vremenima. Ali stručnjaci iz oblasti mira i sigurnosti upozoravaju da bi sumorna geopolitička slika mogla pomutiti nagradu za 2022. godinu.

„Ponekad je teško zaključiti ko bi mogao dobiti nagradu jer ima toliko mogućih kandidata“, rekao je Dan Smith, direktor Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stockholmu (SIPRI)

“Ove godine, teško je shvatiti ko bi mogao dobiti nagradu, jer se tako malo dobroga dešava u svijetu mira i sigurnosti”, rekao je Smith.

Nobelove je notorno teško predvidjeti, a misaoni proces iza svakog odabira obavijen je velom tajne. Ali stručnjaci su istakli kratku listu favorita.

Uticaj rata u Ukrajini

Nijedna nagrada za mir nije dodijeljena tokom većine Prvog i Drugog svjetskog rata, te u nekoliko drugih prilika. Ali nagrada se često koristila za isticanje drugih tekućih sukoba ili za pružanje svjetionika nade kada je svijet naišao na mračna vremena.

To pitanje će biti glavno i centralno među donosiocima odluka u Oslu koji su dobili zadatak da izaberu simbol mirotvorstva čak i dok granična država vodi rat na kontinentu.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky nalazi se na vrhu liste favorita mnogih kladionica za osvajanje nagrade, a neke kompanije također navode kao lidere opću populaciju Ukrajine i Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), koji je pomagao ljudima raseljenim zbog rata.

 • Međutim kvote kladioničara rijetko su pouzdan vodič do pobjednika, kažu stručnjaci, jer imaju tendenciju da precjenjuju relevantnost aktuelnih događaja.

  Kritičari Kremlja su dobili veliku napojnicu

  Kritičari ruskog režima i njegovih saveznika su među onima koji očekuju da će osvojiti nagradu.

  Aleksej Navaljni, kritičar Kremlja i opozicioni lider kojeg je moskovski sud ove godine osudio na zatvorsku kaznu zbog optužbi za prevaru, nalazi se na vrhu predviđanja mnogih stručnjaka.

  Navalny je najistaknutiji domaći kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njegovi različiti stavovi zamalo su ga koštali života. Otrovan je nervnim agensom 2020. godine, što je napad za koji su nekoliko zapadnih zvaničnika i sam Navalny otvoreno okrivili Kremlj. Rusija je negirala bilo kakvu umiješanost.

 • Međutim, neki očekuju da će čak i njegov put do nagrade biti težak. „Mislim da je Navaljni heroj, (ali) je politički vođa“, rekao je Smith. To nije spriječilo neke političare, poput američkog predsjednika Baracka Obame, da odaju počast, ali pošto je Navalny zatvoren, njegova se prilika za stvaranje mira u stvarnom svijetu može smatrati premalom.

  Iznenađenje je moguće

  Nobelova nagrada za mir nije uvijek reakcionarna nagrada i postoji velika mogućnost da će komitet pogledati dalje od trenutne geopolitičke klime i istaći drugu oblast.

  Ovo bi mogla biti godina u kojoj se prepoznaju napori za okončanje pandemije, ali bi to predstavljalo drastičan presedan jer nijedna prethodna nagrada nije bila posebno fokusirana na arenu javnog zdravlja, rekao je Smith.

  Kada postoji nekoliko očiglednih pojedinaca za koje se očekuje da će pobijediti, globalne institucije često imaju koristi. Ujedinjeni narodi i nekoliko srodnih humanitarnih tijela osvojili su trofej, a posljednji put Svjetski program za hranu 2020.

 • Urdal je predložio Međunarodni sud pravde (ICJ) kao pobjednika ove godine, ako komitet odluči da istakne rješavanje sukoba.

  Urdal je također predložio indijskog aktivistu za ljudska prava Harsha Mandera kao pobjednika i podigao prodemokratske demonstrante u Hong Kongu i ličnosti koje se opiru kineskom potiskivanju Ujgura kao druga imena vrijedna priznanja.

  Komitet se može alternativno vratiti temi klimatskih promjena ako se bore da pronađu mirovno postignuće postignuto u prošloj godini. Tinejdžerka Greta Thunberg se stalno gleda kao kandidatkinja, zajedno s nekoliko drugih klimatskih aktivista.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje